Οι πιο επιτυχημένες περιπτώσεις μεταφοράς τεχνολογίας στους τομείς της βιομηχανίας και της αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων βραβεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κέντρων Αναδιανομής Καινοτομίας (IRC Network), το μεγαλύτερο δίκτυο ανάπτυξης τεχνολογικών συνεργασιών στον κόσμο που συμπλήρωσε φέτος δέκα χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας. Η βράβευση έγινε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης των μελών του Δικτύου που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου 2005, στις Βρυξέλλες.
Στόχος των βραβείων είναι η προώθηση της διεθνικής συνεργασίας ως μοχλού ανάπτυξης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Οι νικητές επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ των υποψηφιοτήτων που υπέβαλαν όλα τα Κέντρα του Δικτύου, με κριτήρια την κοινωνική και οικονομική επίδραση της τεχνολογίας, την ενίσχυση της βιομηχανίας και την αποτελεσματική δικτύωση των Κέντρων.
Το βραβείο για την πιο επιτυχημένη μεταφορά τεχνολογίας στο χώρο της βιομηχανίας αφορά την εισαγωγή ενός καινοτόμου συστήματος ελέγχου, που ανέπτυξε η ιταλική μικρομεσαία εταιρεία Raytec Vision, στην παραγωγική διαδικασία της πολυεθνικής εταιρείας γλυκών Chupa Chups που εδρεύει στην Ισπανία.
Η εταιρεία Raytec Vision ειδικεύεται στην ανάπτυξη μηχανών που διαθέτουν εξοπλισμό ακτινών Χ για τον έλεγχο τροφίμων, με βάση το χρώμα, το σχήμα και την ποιότητα. Η υιοθέτηση της καινοτόμου τεχνολογίας από την πολυεθνική Chupa Chups συμβάλλει τόσο στην αναβάθμιση του ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων της, όσο και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του κόστους μέσω της αυτοματοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας.
Η συνάντηση των δύο εταιρειών έγινε στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης μεταφοράς τεχνολογίας του Δικτύου. Η Raytec Vision ανέπτυξε ένα ειδικό εργαλείο για τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων της Chupa Chups, προσαρμοσμένο στο σχήμα των γλυκών της. Με τη βοήθεια των τοπικών Κέντρων Αναδιανομής Καινοτομίας, οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνία για την εγκατάσταση και την υποστήριξη του νέου συστήματος.
Το βραβείο για την καλύτερη αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων αφορά ένα νέο λογισμικό προσομοίωσης χύτευσης, που ανέπτυξε το ερευνητικό κέντρο VTT Technical Research Centre of Finland και αξιοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από μικρά χυτήρια στην ιταλική περιοχή της Λομβαρδίας.
Το σύστημα ConiferCast επιτρέπει την προσομοίωση φυσικών φαινομένων που λαμβάνουν χώρα κατά τη διαδικασία χύτευσης, δεδομένου ότι το λειωμένο μέταλλο ψύχεται σε θερμοκρασία δωματίου. Οι σχεδιαστές έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με διαφορετικές μορφές μεταλλικών εξαρτημάτων, χωρίς να απαιτούνται πιλοτικά έργα σε πραγματική κλίμακα. Η εταιρεία Simtech Systems ιδρύθηκε ως spin-off για την προώθηση του λογισμικού, μέσω συμφωνιών άδειας χρήσης και εγκατάστασής του σε χυτήρια. Η χρήση του λογισμικού καθιστά τα μικρά χυτήρια πιο ανταγωνιστικά, καθώς οδηγεί στην εξοικονόμηση χρόνου και πόρων.
Η συνεργασία των Κέντρων Αναδιανομής Καινοτομίας της Φινλανδίας και της Λομβαρδίας συνέβαλε στην ευρεία προώθηση του λογισμικού στην Ιταλία, με την ιταλική μικρομεσαία εταιρεία XC Engineering να λειτουργεί ως ενδιάμεσος φορέας για την αξιοποίηση της τεχνολογίας από μικρά χυτήρια. Ο Matti Sirvio από τη Simtech Systems υπογραμμίζει πως η spin-off εταιρεία ιδρύθηκε ως αποτέλεσμα της επιτυχίας των Κέντρων να εντοπίσουν εταίρους που ενδιαφέρονταν να υιοθετήσουν το νέο αυτό σύστημα. Από την άλλη μεριά, η ιταλική εταιρεία XC Engineering έχει ήδη αυξήσει την πελατεία της κατά 20-25% τον τελευταίο χρόνο.