Ξεκίνησε η λειτουργία της Xplora, της νέας ευρωπαϊκής διαδικτυακής πύλης για την εκπαίδευση στις φυσικές επιστήμες. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που χρηματοδοτείται από τη δράση Επιστήμη και Κοινωνία του 6ου Προγράμματος Πλαισίου και παρέχει πληροφορίες σε καθηγητές, μαθητές, επιστήμονες, επαγγελματίες της επικοινωνίας και όσους σχετίζονται με τον τομέα της εκπαίδευσης στις φυσικές επιστήμες. Η νέα διαδικτυακή πύλη λειτουργεί υπό την εποπτεία του δικτύου European Schoolnet, στο οποίο συμμετέχουν τα Υπουργεία Παιδείας 28 ευρωπαϊκών κρατών.
Στόχος της Xplora είναι να προωθήσει την επιστημονική εκπαίδευση, κάνοντάς την πιο ελκυστική στα νεαρά άτομα. Για αυτό τον σκοπό έχει αναπτύξει σειρά εργαλείων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
- Την ενότητα Megalab, όπου παρουσιάζονται πρακτικές επιστημονικές προσεγγίσεις και ερευνητικά έργα
- Βάση δεδομένων για την αναζήτηση πηγών με θέματα εκπαίδευσης στις φυσικές επιστήμες
- Οδηγίες για την ανάπτυξη εργαλείων για την εκπαίδευση στις φυσικές επιστήμες
- Εργαλεία για τη δημιουργία διαδικτυακών κοινοτήτων
- Πληροφορίες και μεθόδους διδασκαλίας των φυσικών επιστημών, νέα και ιδέες για την υλοποίηση ποικίλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την έρευνα.
Η διαδικτυακή πύλη αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Pencil, ενός πρωτοποριακού έργου που φέρνει σε επαφή ειδικούς σε άτυπες και τυπικές μεθόδους διδασκαλίας των φυσικών επιστημών προκειμένου να αναπτύξουν καινοτόμους τρόπους προσέγγισης και εκπαιδευτικό υλικό που θα ενισχύει το ενδιαφέρον και τη γνώση των μαθητών για τις φυσικές επιστήμες. Το έργο Pencil, στο οποίο συμμετέχουν 13 επιστημονικά ιδρύματα, αποτελεί μέρος της ομάδας Nucleus. Η συγκεκριμένη ομάδα απαρτίζεται από πέντε ερευνητικά έργα για την επιστημονική εκπαίδευση (PENCIL, ESTI, CISCI, Scienceduc and Volvox), τα οποία χρηματοδοτούνται από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μέρος της δράσης Επιστήμη και Κοινωνία, και στα οποία συμμετέχουν μερικοί από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς ερευνητικούς οργανισμούς, όπως το CERN και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ).
Επιπλέον, η Xplora έχει αναπτύξει συνεργασίες με άλλα ερευνητικά ιδρύματα και οργανισμούς για την παραγωγή περιεχομένου, ενώ υποστηρίζεται από ομάδα ευρωπαίων καθηγητών ειδικών σε θέματα διδασκαλίας των φυσικών επιστημών, οι οποίοι εγγυώνται την υψηλή ποιότητα του περιεχομένου της νέας διαδικτυακής πύλης.