Επιστημόνες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜE) συμμετέχουν στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος ανίχνευσης παλμών νετρονίων και ακτίνων γ. Οι έρευνες διεξάγονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου NuPulse, που συγχρηματοδοτείται από το 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαικής Επιτροπής και στο οποίο συμμετέχουν συνολικά εννέα ερευνητικοί φορείς και τεχνολογικές εταιρείες απο την Ελλάδα, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία, Κύπρο και Ουκρανία. Τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να έχουν πολλαπλές εφαρμογές στην έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών, καθώς και στην περιβαλλοντική έρευνα.
Στο πλαίσιο του NuPulse έχουν κατασκευασθεί έως σήμερα πέντε πρωτότυπες φορητές συσκευές, οι οποίες αξιοποιούν συστήματα ανίχνευσης και πληρφορικής υψηλής τεχνολογίας, δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης ανάλυσης και παροχής χημικών δεδομένων. Παράλληλα, προσφέρουν στον χρήστη πλεονεκτικότερη οικονομία χρόνου και πόρων σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους.
Η βαθμονόμηση όλων των πρωτότυπων συσκευών σε επιλεγμένα στοιχεία (κύρια βαρέα μέταλλα) και χημικές ενώσεις έγινε στην Ελλάδα, σε «καθαρές» πρώτες ύλες και τελικά προιόντα που διαθέτουν εταιρείες στις εγκαταστάσεις τους. Δοκιμαστικές μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες κοιτασμολογικού ενδιαφέροντος και περιβαλλοντικού κινδύνου έγιναν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, Φινλανδίας και Κύπρου. Στην τελική της μορφή, η συγκεκριμένη συσκευή θα μπορεί, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθεί στους τελωνειακούς ελέγχους για την ανίχνευση όπλων και ναρκωτικών ουσιών.
Η διευρωπαϊκή συνάντηση των εταίρων που συμμετέχουν στο έργο πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από 14 έως 18 Μαίου 2005. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν τα αποτελέσματα και όλες οι δυνατές εφαρμογές του έργου, ενώ έγινε παρουσίαση όλων των πρωτότυπων συσκευών που έχουν κατασκευαστεί στη διετή πορεία του έργου. Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίδειξη λειτουργίας του νέου συστήματος ανίχνευσης σε μεταλλοφόρο γεώτρηση χαλκού - χρυσού στη περιοχή Σκουριών της Χαλκιδικής.