Δυο γερμανικοί φορείς, η Max Planck Society (MPS) και το FIZ Karlsruhe πρόκειται να συνεργαστούν για την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα επιτρέπει την ανταλλαγή επιστημονικών εργασιών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε επιστήμονες 80 ερευνητικών κέντρων της MPS να ενισχύσουν τους δεσμούς επικοινωνίας και συνεργασίας τους.
Πρόκειται για το πιλοτικό ερευνητικό έργο eSciDoc, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 6,1 εκατομμυρίων ευρώ, για διάστημα περίπου πέντε ετών, από τη γερμανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της εθνικής πρωτοβουλίας eScience. Στο πλαίσιο του έργου το FIZ Karlsruhe θα παρέχει τις υπηρεσίες ανάπτυξης και τεχνολογίας πληροφοριών και θα έχει την ευθύνη λειτουργίας των κεντρικών υπηρεσιών.
Το eSciDoc αναμένεται να αντιμετωπίσει όλα εκείνα τα θέματα που σχετίζονται με την επικοινωνία των επιστημόνων, από τη δημιουργία και την επεξεργασία των πληροφοριών, μέχρι την ανταλλαγή των δεδομένων και τη δημοσίευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Θα περιλαμβάνει, επίσης, διαδραστικά εργαλεία και θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται πολλαπλές πηγές και τύπους δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων αρχείων βίντεο και ηχητικών καταγραφών.
Το eSciDoc θα επιτρέψει επίσης στους επιστήμονες της Max Planck Society να δημοσιεύσουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα στο Διαδίκτυο, καθιστώντας έτσι αυτά διαθέσιμα σε ερευνητές από όλο τον κόσμο και στο ευρύ κοινό. Προβλέπεται ότι η πλατφόρμα, στο μέλλον, θα επεκταθεί και σε άλλα ερευνητικά ινστιτούτα.
'Αυτό το νέο καινοτόμο εργασιακό περιβάλλον θα επιτρέψει στους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο - οπουδήποτε κι αν ζουν και ανεξάρτητα από τον τομέα έρευνάς τους - να μπορούν να επικοινωνήσουν επαγγελματικά με τους συναδέλφους τους' εξηγεί η Διευθύνων Σύμβουλος του FIZ Karlsruhe, κα Sabine Bruenger- Weilandt.
Σημαντική προϋπόθεση για την απεριόριστη πρόσβαση στα ερευνητικά αποτελέσματα είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει τη δημοσίευση και την ανταλλαγή των επιστημονικών αποτελεσμάτων σε διάφορους τομείς' συμπληρώνει η κα Sabine Bruenger-Weilandt. Προβάλλει, επίσης, την ανάγκη για χρήση προτύπων και για δημιουργία της κατάλληλης διεθνούς υποδομής: 'Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της στενής σύμπραξης μεταξύ των κατάλληλων εθνικών και διεθνών πρωτοβουλιών. Προβλέπουμε ότι το πρόγραμμα eSciDoc θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.'
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω πρωτοβουλία βρίσκεται σε συνέργεια με την ανάπτυξη των υπηρεσιών Grid, τόσο σε εθνικό επίπεδο στη Γερμανία, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.