Ερευνητικό έργο της ΕΕ υπόσχεται να βοηθήσει σημαντικά άτομα με προβλήματα ακοής στη βελτίωση της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας. Πρόκειται για το ερευνητικό έργο Synface (Synthetic face) που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 1,27 εκατομμύρια ευρώ, μέσω του 5ου Προγράμματος Πλαισίου (FP5).
Για την υλοποίηση του έργου ένωσαν τις δυνάμεις τους ερευνητικοί οργανισμοί από τη Σουηδία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία. Η τρίχρονη συνεργασία τους είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη λογισμικού που έχει τη δυνατότητα να αναπαριστά σε κινούμενα σχέδια, συγχρονισμένα με την ομιλία, την εικόνα του ατόμου που επικοινωνεί μέσω του τηλεφώνου.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που βοηθάει ανθρώπους με προβλήματα ακοής να επικοινωνήσουν. Το σύστημα Synface παρέχει τη δυνατότητα όχι μόνο της ακουστικής αλλά και της οπτικής τηλεφωνικής επικοινωνίας», επισημαίνει ο Δρ Inger Karlsson, συντονιστής του ερευνητικού έργου.
Το πρόγραμμα μπορεί να ενσωματωθεί σε σταθερό ή φορητό υπολογιστή και να συνδεθεί με οποιοδήποτε τύπο τηλεφωνικής συσκευής, συμπεριλαμβανομένου και του κινητού τηλεφώνου. Λειτουργεί μέσω της αναγνώρισης των διαφορετικών ήχων της ομιλίας του προσώπου που ομιλεί, και μπορεί να αναπαράγει με ρεαλιστικό τρόπο τις κινήσεις των χειλιών του, τα οποία προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη του υπολογιστή.
Συνεχείς δοκιμές στη Μεγάλη Βρετανία έδειξαν ότι το Synface βοήθησε το 84% των χρηστών στην αναγνώριση λέξεων, ενώ το 74% δήλωσε ότι έγιναν πιο εύκολες οι τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις. «Η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαρτάται από το επίπεδο ακοής του χρήστη και από την ικανότητά του στην ανάγνωση των χειλιών. Παρόλα αυτά έχει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες τεχνικές», επισημαίνει ο Δρ Karlsson.
Με περισσότερους από 80 εκατομμύρια Ευρωπαίους να υποφέρουν από προβλήματα ακοής, και καθώς εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά, οι πιθανότητες εμπορικής επιτυχίας του συστήματος είναι τεράστιες «Στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να υποφέρουν από προβλήματα ακοής και σε νεώτερες ηλικίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονότος ότι σήμερα οι νέοι άνθρωποι εργάζονται ή κατοικούν σε περιβάλλοντα με υψηλά επίπεδα θορύβου» εξηγεί ο Δρ Karlsson.
Η χρηστικότητα του συστήματος δεν εστιάζεται μόνο στα άτομα που έχουν προβλήματα ακοής, εκτείνεται και σε άλλες εφαρμογές. Για παράδειγμα, μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας για άτομα που εργάζονται σε περιβάλλον με υψηλά επίπεδα θορύβου ή για χρήστες που η μητρική τους γλώσσα είναι διαφορετική από την ομιλούμενη γλώσσα της περιοχής που διαμένουν. Επειδή η λειτουργία του Synface βασίζεται στην αναγνώριση ήχων παρά λέξεων, το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα απεικόνισης λέξεων που δεν έχει συναντήσει προηγουμένως, με αποτέλεσμα να μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές γλώσσες.
Το σύστημα Synface βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης και μέχρι σήμερα μπορεί να αναγνωρίζει την Αγγλική, Σουηδική και Ολλανδική γλώσσα, καθώς και διάφορες περιφερειακές διαλέκτους. Η ερευνητική ομάδα του έργου εκτιμά ότι η εμπορική εκμετάλλευση του λογισμικού θα ξεκινήσει τα επόμενα δύο χρόνια.