Ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης για την έρευνα, η σύσταση μιας νέας υπηρεσίας για την υποστήριξη της βασικής έρευνας και η ανασυγκρότηση της διαχειριστικής δομής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων περιλαμβάνονται στις προτάσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 'Η επιστήμη και η τεχνολογία, το κλειδί του μέλλοντος της Ευρώπης' που παρουσιάστηκε στις 16 Ιουνίου 2004.
Στόχος της έκθεσης είναι να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας και να υποστηρίξει τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας. Συγκεκριμένα, για τα έτη 2007-2013, περίοδο υλοποίησης του 7ου Προγράμματος Πλαισίου, προβλέπεται η διάθεση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά έτος για την έρευνα, γεγονός που θα επιτρέψει την πλήρη εκμετάλλευση της 'ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας' των δράσεων της Ένωσης, με έμφαση στους παρακάτω τομείς:
- Δημιουργία ευρωπαϊκών πόλων αριστείας, με τη συνεργασία μεταξύ εργαστηρίων
- Έναρξη τεχνολογικών πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκή κλίμακα σε καίριους νευραλγικούς βιομηχανικούς τομείς, με τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων
- Προώθηση της βασικής έρευνας, μέσω της τόνωσης του ανταγωνισμού μεταξύ μεμονωμένων ερευνητικών ομάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο
- Δημιουργία μιας Ευρώπης πιο ελκυστικής για τους άριστους ερευνητές, με την ενίσχυση της υποστήριξης προς αυτούς
- Ανάπτυξη των υποδομών έρευνας ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με βάση το μοντέλο των διευρωπαϊκών δικτύων
- Ενίσχυση του συντονισμού των εθνικών προγραμμάτων έρευνας.
Οι μελλοντικές ευρωπαϊκές ερευνητικές πρωτοβουλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε δύο επιπλέον τομείς, το Διάστημα και την ασφάλεια.
Οι τεχνολογικές πρωτοβουλίες ενδέχεται να ακολουθήσουν το σχήμα που ήδη εφαρμόζεται στις τεχνολογικές πλατφόρμες επιχειρήσεων, ερευνητικών ινστιτούτων, οικονομικών οργανισμών και ρυθμιστικών αρχών, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Επίσης, προτείνεται η διαμόρφωση ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council) για την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ ερευνητικών ομάδων και την υποστήριξη της βασικής έρευνας, η οποία προς το παρόν βασίζεται κυρίως σε εθνικούς πόρους.
Όσον αφορά τη διαχείριση του Προγράμματος Πλαισίου, προτείνεται η απλοποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και η βελτίωση των χρηματοδοτικών και διοικητικών διατάξεων που αφορούν τρεις κατηγορίες διαχείρισης: τη διαχείριση εταιρικών σχέσεων, την 'εξωτερικευμένη' διαχείριση και τη διαχείριση από την Επιτροπή.
Η διαχείριση των εταιρικών σχέσεων απευθύνεται στα κράτη μέλη, τους ερευνητικούς φορείς και την Επιτροπή και αφορά δράσεις για το συντονισμό δημόσιων και ιδιωτικών ερευνητικών πρωτοβουλιών και τη συνοχή των πολιτικών έρευνας και τεχνολογίας των κρατών μελών. Η 'εξωτερικευμένη' διαχείριση αφορά την υποστήριξη μεμονωμένων ερευνητικών ομάδων και ερευνητών από ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας. Τέλος, η διαχείριση από την Επιτροπή αφορά την υποστήριξη ερευνητικών συνεργασιών, όπως και στα προηγούμενα Προγράμματα Πλαίσιο.
Μάθετε Περισσότερα
- Γενική Διεύθυνση Έρευνας της ΕΕ
- 'Η επιστήμη και η τεχνολογία
- το κλειδί του μέλλοντος της Ευρώπης'
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή