Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Venture Capital Forum που διοργανώθηκε στις 16-17 Ιουνίου 2004 από το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, και σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και το Δίκτυο Πράξη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Στις εργασίες του συνεδρίου, που διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά, συμμετείχαν στελέχη επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων, καθώς και στελέχη εταιριών venture capital από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, που παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στον τομέα των χρηματοδοτήσεων.
Μετά από ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος κατατέθηκαν συνολικά 65 επιχειρηματικά σχέδια, από τα οποία το 70% προερχόταν από την Ελλάδα και τα υπόλοιπα από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο και τις ΗΠΑ. Από τα ελληνικά επιχειρηματικά σχέδια που κατατέθηκαν, το 75% προερχόταν από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Όσον αφορά τη θεματική τους κατανομή, το μεγαλύτερο ποσοστό σχετιζόταν με τους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, το 14% με τον τομέα της βιομηχανίας και των αυτοματισμών, το 10% με την ενέργεια, και το 9% με τον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Επίσης, υποβλήθηκαν επιχειρηματικά σχέδια που σχετίζονταν με τους τομείς των ηλεκτρονικών, της υγείας, του περιβάλλοντος, των κατασκευών και του τουρισμού.
Το συνολικό ποσό που αιτήθηκε για χρηματοδότηση μέσω των επιχειρηματικών σχεδίων ανήλθε στα 155 εκατ. ευρώ (98 εκατ. ευρώ αιτήθηκαν στο προηγούμενο venture capital forum). To 40% των επιχειρηματικών σχεδίων στόχευαν στην παγκόσμια αγορά, το 12% στην ευρωπαϊκή, το 14% στη βαλκανική και το 34% στην εγχώρια αγορά.
Τα επιχειρηματικά σχέδια αξιολογήθηκαν από τις 25 εταιρείες venture capital που συμμετείχαν στο forum και βάσει αυτής της αξιολόγησης πραγματοποιήθηκαν περίπου 200 επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των εταιρειών venture capital και των επιχειρηματιών.
Επίσης, στο πλαίσιο του Forum, πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός 'Βest Business Plan Prize' με χρηματικά βραβεία για τα τρία καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια. Το πρώτο βραβείο καλύτερου επιχειρηματικού σχεδίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμήθηκε σε τελειόφοιτους φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η επιχειρηματική ιδέα που κατέθεσαν αφορά τη σύσταση μιας εταιρείας (Environmental Market Brokers - EMB), η οποία θα κάνει brokerage σε περιβαλλοντικά παράγωγα, εν όψει της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
Το 2ο βραβείο, με έπαθλο 2.000 ευρώ, κέρδισε ερευνητική ομάδα από το ερευνητικό κέντρο 'Δημόκριτος' για το επιχειρηματικό σχέδιο 'I-Sieve Technologies Ltd' που αφορά τεχνολογίες αναγνώρισης και ασφάλειας ηλεκτρονικού περιεχομένου. Το 3ο βραβείο απονεμήθηκε σε ερευνητική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάπτυξη βιοαισθητήρων για διαγνωστικές εφαρμογές και την ανάπτυξη νέων λιπασμάτων - ρυθμιστών ανάπτυξης. Επίσης, φοιτητές του Μεταπτυχιακού Τμήματος 'Επιστήμες των αποφάσεων' του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών απέσπασαν ειδική διάκριση για το επιχειρηματικό σχέδιο 'Travelgen' που αφορά μια B2B υπηρεσία για την προσφορά εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων.