Δείγματα από το έργο αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων και εφευρετών της Ελληνιστικής περιόδου, θα παρουσιάσει το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΤΜΘ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στη διάρκεια της 53ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου στη Φρανκφούρτη ( 10-15 Οκτωβρίου 2001). Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο περίπτερο 'Ελλάδα 2001' της χώρας μας, η οποία και είναι η τιμώμενη της φετινής διοργάνωσης.
Σε ένα χώρο 2.400 τετρ. μέτρων -στο εθνικό περίπτερο της Ελλάδας - μέσα από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν πτυχές του Ελληνικού πολιτισμού. Η κεντρική ιδέα της παρουσίασης είναι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μακρόχρονη παράδοση που ζει στο παρόν και δημιουργεί το μέλλον της.
Στο πλαίσιο αυτό, η Έκθεση 'Η Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων' θα περιλαμβάνει εκθέματα, πλούσιο οπτικό υλικό και πολυμέσα, με τη βοήθεια ενός ενδιαφέροντος σκηνικού. Η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει το εύρος και το βάθος του τεχνολογικού στοχασμού των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσε θεμελιώδες κληροδότημα στον πολιτισμό της ανθρωπότητας.
Ενδεικτικά εκθέματα που θα παρουσιαστούν στην Έκθεση είναι:
- Ο κοχλίας του Αρχιμήδη : μια συσκευή χρήσιμη αλλά και απλή. Χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα από τον 3ο αι. π.Χ.
- Η αντλία του Κτησίβιου : μια αποτελεσματική μηχανή που επινοήθηκε από τον Κτησίβιο, τον πατέρα της μηχανικής των ρευστών.
- Η αιολόσφαιρα : η δύναμη του ατμού και η μετατροπή του σε κινητήρια δύναμη ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες.
- Το κινητό αυτόματο του Ήρωνα : μία κατασκευή που προγραμματιζόταν για να ακολουθεί μια προκαθορισμένη πορεία, με στάσεις, επανεκκινήσεις και οπισθοδρομίες.
- Το οδόμετρο του Ήρωνα : η Επιστήμη και η Τεχνολογία βασίζονται σε μετρήσεις. Το οδόμετρο μετράει αποστάσεις μεταξύ δύο τόπων.
- Πλοίο Κυρήνεια : ένα είδος εμπορικού πλοίου που χρησιμοποιούνταν για την επικοινωνία ανάμεσα στις πόλεις της Μεσογείου.
- Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων : ο πρόδρομος των υπολογιστικών μηχανών, μαρτυρία μιας μακράς παράδοσης στην επιστήμη της Μηχανικής (80 μ.Χ.)
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης είναι η μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο και δέχεται περισσότερους από 300.000 επισκέπτες. Σ'' αυτήν συμμετέχουν περισσότεροι από 7.000 εκδότες από 100 χώρες, με 17.000 τίτλους βιβλίων σε 61 διαφορετικές γλώσσες.