Ένα ιδιαίτερο και πολιτισμικής αξίας δώρο παρέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος στον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Το δώρο ήταν το βιβλίο "Books and Ideas: The Library of Plato and the Academy", του ιστορικού του ελληνικού βιβλίου Κωνσταντίνου Στάικου, μεταφρασμένο στα κινέζικα.
Η ειδική έκδοση, που πραγματεύεται το εγχείρημα της ανασύστασης της "βιβλιοθήκης" του Πλάτωνα, με βάση τις ελάχιστες μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στους "Διαλόγους" και οι οποίες αποτελούν αφετηρία για την αποτίμηση ιδεών και ολόκληρων θεωριών κοσμολογικού περιεχομένου των φυσικών φιλοσόφων, έχει βιβλιοδετηθεί χειροποίητα με δέρμα ερυθρού χρώματος και ένθετη περγαμηνή τυπωμένη με τη μέθοδο της χρυσοτυπίας.
Συγκεκριμένα, η έκδοση αυτή πραγματεύεται τη συγκρότηση της συλλογής παπύρινων βιβλίων από τον ίδιο τον Πλάτωνα, που χρονολογείται από την εποχή της «μαθητείας» του δίπλα στον Σωκράτη και κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ακαδημίας. Γίνεται εκτεταμένη αναφορά στα συγγράμματα των φυσικών φιλοσόφων της σχολής της Ιωνίας και της Ελέας, όπως και της Πυθαγόρειας σχολής, τα οποία έπαιξαν βασικό ρόλο στη σύνταξη των Διαλόγων. Επίσης, ξεδιπλώνεται όλη η σοφιστική γραμματεία που συντάχθηκε στην Αθήνα και μνημονεύονται οι πρωτεργάτες της ανάπτυξης των μαθηματικών στον κύκλο της Ακαδημίας. Μεγάλο κεφάλαιο καταλαμβάνει, τέλος, η αρχιτεκτονική της Ακαδημίας, με τοπογραφικά και σχέδια υπό κλίμακα που αναδεικνύουν τη σχεδιαστική φιλοσοφία και τη χρήση των εγκαταστάσεών της.
Ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος είναι αρχιτέκτονας, ιστορικός του βιβλίου και εκδότης. Πιο γνωστά έργα του είναι η πεντάτομη "Ιστορία της βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό", η οποία καλύπτει τη χρονική περίοδο από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα έως και την Αναγέννηση, μετά από ενδελεχή έρευνα δώδεκα ετών, οι εργασίες του για τις αρχαιοελληνικές βιβλιοθήκες του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, ο τόμος "Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι Έλληνες συνεργάτες του (π. 1494-1515)" και η νέα, υπό έκδοση, ιστορική έρευνα: "Η πνευματική πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο", η οποία θα περιλάβει πέντε τόμους.
O κόσμος των βιβλιοθηκών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Επιπλέον, ο Κ. Στάϊκος έχει δημιουργήσει μία εκτεταμένη βάση λημματογράφησης υλικού σχετικά με τον κόσμο των βιβλιοθηκών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (https://staikoslibraries.gr/gr/). Το αποτέλεσμα πρωτογενούς έρευνας που παράγει περιλαμβάνει υλικό από τις εκδόσεις του με σχετική θεματογραφία και την προσωπική του συλλογή αρχέτυπων εκδόσεων, αλλά είναι και προϊόν έρευνας στις βιβλιοθήκες του κόσμου.
Μέσω αυτής της ιστοσελίδας, που έχει τίτλο "Περί Βιβλιοθηκών", καταγράφεται και προβάλλεται εικαστικά ο κόσμος των βιβλιοθηκών, από την αρχαιότητα (γύρω στο 3.000 π.Χ.) μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η ιστορία και η αρχιτεκτονική των ανακτορικών, δημόσιων, μοναστηριακών, ηγεμονικών και ιδιωτικών βιβλιοθηκών στους πολιτισμούς που διαμορφώθηκαν στην Ανατολή και στη Δύση ως σήμερα.
Η ιστοσελίδα θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με ένα πλούσιο εικαστικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί (περισσότερες από 10.000 εικόνες – χαρακτικά, ζωγραφικοί πίνακες, σκίτσα και σχέδια), και την προσθήκη σε ετήσια βάση 9.000 περίπου νέων λημμάτων. Η ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και τα αγγλικά, προγραμματίζεται ωστόσο να μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες της Ανατολής, όπως αραβικά και κινέζικα. Στο πλαίσιο μάλιστα της συνεργασίας του Κ. Στάικου με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί η τεχνολογική αναβάθμιση της βάσης αυτής και η επέκταση της λειτουργικότητάς της,
Τέλος, στο πλαίσιο του πολυάριθμου έργου του Κ. Στάικου, διατίθεται μέσω της πύλης αναζήτησης πολιτιστικού περιεχομένου του ΕΚΤ, SearchCulture.gr, η βάση δεδομένων Travelogues (http://el.travelogues.gr/), που έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λασκαρίδη, για τις ταξιδιωτικές γκραβούρες/απεικονίσεις περιηγητών στην Ελλάδα του 15ου -20ου αιώνα.