H Μεταφραστική Έρευνα στη Βιολογία και την Ιατρική το θέμα του Γ' Κύκλου των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του ΕΙΕ

13.02.2015

Τον Γ' κύκλο Μορφωτικών Εκδηλώσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) 'Επιστήμης Κοινωνία', με θέμα 'Μεταφραστική έρευνα: η Συστράτευση της Βιολογίας και της Ιατρικής για την Αποτελεσματική Αντιμετώπιση Πολυπαραγοντικών Νοσημάτων' διοργανώνει το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας & Βιοτεχνολογίας (ΙΒΦΧΒ) του ΕΙΕ. Ο κύκλος περιλαμβάνει δύο εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015 και Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015, στο Αμφιθέατρο 'Λεωνίδας Ζέρβας' (ΕΙΕ), στις 19:00.

Ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής οδήγησε στην ταυτοποίηση και αύξηση της συχνότητας νόσων όπως το Μεταβολικό Σύνδρομο που προδιαθέτει στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη και καρδιοαγγειακής νόσου. Η αντιμετώπιση του Μεταβολικού Συνδρόμου περιλαμβάνει πολλαπλές προσεγγίσεις, μεταξύ των οποίων και χρήση βλαστικών κυττάρων, αλλά μεγάλη σημασία έχει η πρόληψη της ασθένειας μέσω της σωστής διατροφής που εμποδίζει την αύξηση του βάρους και επακόλουθα την ανάπτυξη Διαβήτου, Υπέρτασης και Δυσλιπιδαιμίας.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Βιοϊατρική έρευνα και στη Βιολογία των βλαστοκυττάρων ανοίγουν νέους δρόμους στον τομέα της αναγεννητικής Ιατρικής και τη θεραπεία σοβαρών και ανίατων μέχρι τώρα ασθενειών. Πολυπαραγοντικές νόσοι όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, και ο καρκίνος μπορούν πλέον να προληφθούν, να διαγνωστούν έγκαιρα αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα.

Το πρόγραμμα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων ''Επιστήμης Κοινωνία'', επί σειρά ετών, διοργανώνεται με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται σήμερα από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Επισημαίνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη, και θα χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης για το σύνολο των εκδηλώσεων του κύκλου σε κάθε ενδιαφερόμενο. Oι ομιλίες θα μεταδίδονται απευθείας στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κ. Μαίρη Κοντογιάννη, τηλ. 210.7273.516 & 700, e-mail: mkont @eie.gr, καθώς και στον δικτυακό τόπο http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr.html.