Με στόχο την αναγνώριση και επιβράβευση της αριστείας των δημοσίων φορέων που προωθούν την επιχειρηματικότητα και τις μικρές επιχειρήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή στον Διαγωνισμό για τα 'Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2015', ο οποίος προκηρύσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων, σε εθνικό επίπεδο, είναι η Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015.
Στόχος των βραβείων είναι να εντοπιστούν και να αναγνωριστούν οι επιτυχημένες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες προώθησης των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας, να προβληθούν και να διαδοθούν τα παραδείγματα των βέλτιστων πολιτικών και πρακτικών επιχειρηματικότητας, να ενημερωθεί περαιτέρω το κοινό για το ρόλο των επιχειρηματιών στην κοινωνία, καθώς και να λειτουργήσουν τα Βραβεία ως πηγή ενθάρρυνσης και έμπνευσης για επίδοξους επιχειρηματίες.
Δικαίωμα συμμετοχής στον Διαγωνισμό έχουν εθνικοί οργανισμοί, κωμοπόλεις, πόλεις, περιοχές και κοινότητες, καθώς επίσης δημόσιες-ιδιωτικές συνεργασίες μεταξύ δημοσίων Αρχών και επιχειρηματιών, εκπαιδευτικά προγράμματα και επιχειρηματικοί οργανισμοί που έχουν συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής και την προώθηση της επιχειρηματικότητας με κάποια πρωτοβουλία ή δραστηριότητα που είναι ενεργή για 2 χρόνια τουλάχιστον. Διασυνοριακές πρωτοβουλίες θα γίνονται δεκτές εφόσον θέτουν υποψηφιότητα από κοινού, από όλες τις σχετιζόμενες χώρες.
Οι κατηγορίες Βραβείων που μπορούν να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι είναι Προώθηση Επιχειρηματικότητας, Επένδυση στις Επιχειρηματικές Δεξιότητες, Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, Υποστήριξη στη Διεθνοποίηση της Επιχείρησης, Υποστήριξη της Ανάπτυξης των Πράσινων Αγορών και Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων και Υπεύθυνη και Συνολική Επιχειρηματικότητα.
Κριτήρια επιλογής των υποψηφίων ορίζονται η πρωτοτυπία και υποδομή, ο αντίκτυπος στην τοπική οικονομία, η βελτίωση των σχέσεων με τους τοπικούς παράγοντες και η δυνατότητα εφαρμογής του έργου και σε άλλες περιφέρειες της Ευρώπης. Η επιλογή των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στον Διαγωνισμό θα γίνει σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, το οποίο θα είναι σε εθνικό επίπεδο, επιτροπή που θα οριστεί από τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας θα επιλέξει τις προτάσεις που θα προκριθούν στο ευρωπαϊκό σκέλος του διαγωνισμού, ενώ στο δεύτερο στάδιο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον, η επιλογή των καλύτερων συμμετοχών (shortlist) θα πραγματοποιηθεί από μια υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή.
Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, της Τουρκίας και της Σερβίας, έχει το δικαίωμα να αποστείλει για συμμετοχή στον διαγωνισμό έως δύο υποψηφιότητες από δύο διαφορετικές κατηγορίες. Η καλύτερη πρόταση που θα επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή, θα βραβευθεί το Νοέμβριο 2015, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας στην Ε.Ε. από το Λουξεμβούργο. Οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας ανακοινώνονται σε μια τελετή βραβείων στο συνέδριο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων , η οποία είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Πληροφορίες για την αίτηση συμμετοχής, καθώς και το επιχειρησιακό εγχειρίδιο που περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες για τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό, αναρτώνται και στη σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Από το 2006, τα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία έχουν επιβραβεύσει την αριστεία όσον αφορά την προώθηση της επιχειρηματικότητας και των μικρών επιχειρήσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Από τότε που θεσπίστηκαν τα βραβεία αυτά, διαγωνίστηκαν περισσότερα από 2.800 έργα, στηρίζοντας από κοινού τη δημιουργία περισσότερων από 10.000 νέων επιχειρήσεων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον θεσμό των Ευρωπαϊκών Βραβείων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας, μπορούν να αναζητηθούν στη σχετική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ανάμεσα στις στρατηγικές προτεραιότητες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (EKT), διακριτή θέση κατέχει η ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης και καινοτομίας μέσα από την υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ιδίως των βιομηχανιών έντασης γνώσης, της δημιουργικής βιομηχανίας και γενικά των επιχειρήσεων που δημιουργούν προστιθέμενη αξία, και τη διασύνδεσή τους με την έρευνα και την καινοτομία, εντοπιζόμενη κυρίως σε δράσεις μεταφοράς και αξιοποίησης γνώσης. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, του μεγαλύτερου δικτύου που παρέχει oλοκληρωμένες υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία. Ο ελληνικός κόμβος του ευρωπαϊκού δικτύου Enterprise Europe Network αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.