Εκδήλωση με θέμα 'Ψηφιακή Αειφορία / Νέες Προοπτικές για Μουσεία και Πολιτιστικούς Οργανισμούς'

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική διημερίδα που αφορά τις νέες προοπτικές για την ψηφιακή αειφορία για τα μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς, πραγματοποιείται στις 22 και 23 Μαΐου με πρωτοβουλία της PostScriptum, σε συνεργασία με τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης INNOVATHENS του Δήμου Αθηναίων και την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ).

Η διημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2015 που έχει ως θέμα τα «Μουσεία για μια Κοινωνία με Προοπτικές» (Museums for a Sustainable Society) και τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων).

Εκπρόσωποι κορυφαίων ιδρυμάτων και φορέων από την Ελλάδα και την Ευρώπη όπως τη Europeana, το Βασιλικό Μουσείο της Ολλανδίας, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, θα παρουσιάσουν τις νεότερες τάσεις στη διαχείριση και ανάδειξη των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς, με έμφαση στις συνιστώσες του ψηφιακού μας κόσμου αλλά και στη συμβολή των θεσμικών διαχειριστών της πολιτιστικής κληρονομιάς στη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών στις οποίες ανήκουν. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) ως ο θεσμικός φορέας αρμόδιος για τη συγκέντρωση, ασφαλή απόθεση και ανάδειξη του έγκριτου ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, συμμετέχει στη διημερίδα με 2 παρουσιάσεις. Για τη διαμόρφωση του ενιαίου ψηφιακού χώρου επιστήμης και πολιτισμού θα μιλήσει η Δρ. Εύη Σαχίνη (Διευθύντρια του ΕΚΤ) στο πάνελ που είναι αφιερωμένο στις Ψηφιακές Υποδομές και την Παραγωγή αξίας στον Πολιτισμό.

Για τα εργαλεία χρηματοδότησης μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που έχουν στη διάθεσή τους πολιτιστικοί οργανισμοί για δράσεις ψηφιακού πολιτισμού, θα μιλήσει με τη σειρά του ο Δρ. Ηρακλής Αγιοβλασίτης. Σημειώνεται ότι το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τις ΤΠΕ στο πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 και μέλος του δικτύου Εnterprise Europe Network-Hellas.

Αλλα πάνελς είναι αφιερωμένα στα OpenGLAM - την έννοια των ανοικτών πολιτιστικών φορέων (από τα αρχικά των Galleries, Libraries Archives, Museums)- και το ανοικτό και επαναχρησιμοποιήσιμο πολιτιστικό περιεχόμενο, τη σχέση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις δημιουργικές βιομηχανίες, τον πολιτιστικό τουρισμό και την ανάπτυξη κοινοτήτων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης INNOVATHENS του Δήμου Αθηναίων στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Απευθύνεται κυρίως σε υψηλόβαθμα στελέχη πολιτιστικών φορέων της χώρας και περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων θα διατεθεί ανοικτά στο κοινό. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στον δικτυακό τόπο της εκδήλωσης. Η διημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά.