Νέο εθνικό υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων για επιστημονικές και τεχνολογικές εφαρμογές μεγάλης κλίμακας

20.05.2015

Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση του εθνικού υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων (HighPerformanceComputer - HPC) στο κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, έπειτα από πρωτοβουλία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας και με τη συνδρομή του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Το σύστημα, το οποίο θα υποστηρίζει επιστημονικές και τεχνολογικές εφαρμογές μεγάλης κλίμακας, θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον Ιούνιο και θα είναι διαθέσιμο στους ερευνητές όλων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων, μέσω του πανελλαδικού οπτικού δικτύου νέας γενιάς ΕΔΕΤ.

Η νέα υποδομή θα ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα υπερ-υπολογιστών, φιλοδοξώντας να συμπεριληφθεί στους 300 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου, ενώ θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Ελλήνων χρηστών σε πολλαπλές επιστημονικές ειδικότητες, και ενισχύοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας και την πρόσβασή τους στην πανευρωπαϊκή υποδομή του PRACE (PartnershipforAdvancedComputinginEurope).

Η Υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Σεισμολογία, η Υπολογιστική Μηχανή, οι Επιστήμες Υλικών και οι Κοινωνικές Επιστήμες είναι ενδεικτικά επιστημονικά πεδία που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση σύγχρονων υπερ-υπολογιστικών υποδομών.

Η υπολογιστική ισχύς του νέου συστήματος, φτάνει τα 180 TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Διαθέτοντας 426 υπολογιστικούς κόμβους, προσφέρει συνολικά πάνω από 8500 επεξεργαστικούς πυρήνες (CPUcores) διασυνδεμένους σε δίκτυο FDRInfiniband, μια τεχνολογία διασύνδεσης που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση (low latency) και υψηλό εύρος ζώνης (high bandwidth). Τέλος, το σύστημα θα διαθέτει και σύγχρονα εργαλεία λογισμικού για την ανάπτυξη εφαρμογών όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες και δημοφιλείς σουίτες επιστημονικών εφαρμογών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα αποκτά επιτέλους μία σύγχρονη υποδομή υπερυπολογιστή, απαραίτητη για την εκτέλεση ανταγωνιστικής έρευνας σε όλους σχεδόν τους επιστημονικούς κλάδους, τονίζοντας ότι το ΥΠΟΠΑΙΘ, από κοινού με το ΕΔΕΤ, θα φροντίσει να διατηρηθεί η νέα αυτή υποδομή σε υψηλό επίπεδο, που να ανταποκρίνεται στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις όλων των ενεργών Ελλήνων ερευνητών.

Με κριτήριο την αξιοποίηση στο μέγιστο κάθε δυνατότητας που παρέχεται από υπάρχουσες υπολογιστικές υποδομές, ο τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΟΠΑΙΘ επιδιώκει το υπερσύγχρονο αυτό σύστημα να παίξει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη και προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και γνώσης στη χώρα και ευρύτερα στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Η ΕΔΕΤ Α.Ε., με την τεχνογνωσία που διαθέτει, θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της υποδομής και θα παρέχει συστηματική υποστήριξη στους χρήστες.

Η προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου 'PRACE-GR - Ανάπτυξη Εθνικής Υπερυπολογιστικής Υποδομής και Παροχής Συναφών Υπηρεσιών στην Ελληνική Ερευνητική και Ακαδημαϊκή Κοινότητα', το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Αττική', Αξονας Προτεραιότητας '03 - Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Σύγκλισης' και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).