Οι νέες προκηρύξεις του Προγράμματος Ενέργεια στο νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο 'Ορίζοντας 2020' παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του ΕΚΤ

30.01.2014

Το Πρόγραμμα Ενέργεια (Secure, Clean and Efficient Energy) στο νέο Πρόγραμμα Πλαίσιο 'Ορίζοντας 2020' για την έρευνα και καινοτομία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2014-2020) παρουσιάστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε στις 24 Ιανουαρίου στην Αθήνα, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα. Οι ομιλητές ενημέρωσαν την ελληνική ερευνητική κοινότητα για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες του προγράμματος (προϋπολογισμος 604 εκατ. ευρώ για το 2014 και 647 εκατ. ευρώ για το 2015) και τις βασικές γραμμές της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν ο κ. Αλέξανδρος Κοτρωνάρος από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Δρ Βασίλειος Κουγιώνας από τη Διεύθυνση Ενέργειας της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι παρουσίασαν την πολιτική για την ενέργεια, τους στόχους και τις πολιτικές προτεραιότητες, γενικά στοιχεία για το Πρόγραμμα Πλαίσιο Ορίζοντας 2020 και τις διαφορές με το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, ενώ περιληπτικά παρουσίασαν τις ανοιχτές προκηρύξεις του προγράμματος Ενέργεια και τις καταληκτικές τους ημερομηνίες.

Επιπλέον, ο Δρ Αθανάσιος Στούμπος εμπειρογνώμονας για το Πρόγραμμα Ενέργεια στον Ορίζοντα 2020 και Δ/ντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών, Ενέργειας και Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, παρουσίασε τις εθνικές προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας, ενώ αναφέρθηκε και στις κοινές προκηρύξεις με άλλα προγράμματα του Ορίζοντα 2020.

Η κα Χριστιάνα Σιαμπέκου από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) παρουσίασε τον ρόλο και τις υπηρεσίες του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020', καθώς και στατιστικά στοιχεία της ελληνικής συμμετοχής στον τομέα της ενέργειας στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (2007-2013).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών και οι βιντεοσκοπημένες ομιλίες διατίθενται στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.

Το Πρόγραμμα Ενέργεια στον Ορίζοντα 2020

Με το νέο Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 (Horizon 2020), που αποτελεί το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία που θα καλύψει την περίοδο 2014-2020, η ΕΕ θα επενδύσει περαιτέρω στην Έρευνα και την Καινοτομία στον τομέα της ενέργειας, υποστηρίζοντας σχετικές δράσεις που προωθούν την ανάπτυξη στους τομείς της επιστήμης, της βιομηχανίας και των κοινωνικών προκλήσεων. Για την περίοδο 2014-15 έχουν ήδη ανακοινωθεί δεκαοκτώ προσκλήσεις με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Στόχος του Προγράμματος 'Ενέργεια' στον Ορίζοντα 2020 είναι η μετάβαση σε ένα αξιόπιστο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό ενεργειακό σύστημα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης έλλειψης πόρων, των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών και της κλιματικής αλλαγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινοτική χρηματοδότηση στον τομέα της ενέργειας έχει ενισχυθεί περαιτέρω στο νέο πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020', δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του για την περίοδο 2014-2020 ανέρχεται περίπου σε 6 δισ. ευρώ έναντι 2,3 δισ. ευρώ κατά το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο.

Οι υπηρεσίες του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα 'Ορίζοντας'

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) υποστηρίζει ως Εθνικό Σημείο Επαφής (National Contact Point) την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020'. Καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων.

Ως Εθνικό Σημείο Επαφής το ΕΚΤ δεν περιορίζεται μόνο σε δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης, αλλά συνεισφέρει με Ειδικές Εκθέσεις (Intelligent Reports) σχετικά με τις επιδόσεις των Ελλήνων ερευνητών, τις γεωγραφικές και θεματικές περιοχές αριστείας. Πρόκειται για μελέτες με αξιόπιστα στοιχεία και δείκτες που συνεισφέρουν στη χαρτογράφηση της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και την αποτίμηση της ελληνικής συμμετοχής στα Προγράμματα της ΕΕ. Οι εκδόσεις εντάσσονται στον θεσμικό ρόλο του ΕΚΤ για τη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικής πληροφορίας και περιεχομένου.