Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου Enterprise Europe Network - Hellas, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και το CoLab Workspace διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα 'Ανοικτά Επιχειρηματικά Μοντέλα στην Πράξη'. Η εκδήλωση διεξήχθη το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στο Colab Workspace Athens με ευρεία συμμετοχή από εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν τα βασικά στοιχεία της κατάρτισης και αξιολόγησης ανοιχτών επιχειρηματικών μοντέλων, δηλαδή μοντέλων που βασίζονται σε ανοιkτές τεχνολογίες, λογισμικό, περιεχόμενα ή δεδομένα. Τα μοντέλα ανοικτής επιχειρηματικότητας ή τα μοντέλα επιχειρηματικότητας που σε κάποιο στάδιο της αλυσίδας αξίας χρησιμοποιούν ανοιχτές άδειες αποτελούν ολοένα και περισσότερο αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το βιωματικό εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εnterprise Europe Network - Hellas, παρουσίασε πρότυπες μεθόδους κατάρτισης επιχειρηματικών μοντέλων, βασικά στοιχεία αδειοδοτικών λύσεων και έιχε ως στόχο να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν τα δικά τους ανοικτά επιχειρηματικά μοντέλα.
Αρχικά έγινε παρουσίαση του δικτύου Enterprise Europe Network - Hellas και των υπηρεσιών που προσφέρει. Το βιωματικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Εnterprise Europe Network - Hellas, παρουσίασε πρότυπες μεθόδους κατάρτισης επιχειρηματικών μοντέλων και βασικά στοιχεία αδειοδοτικών λύσεων, προκειμένου οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν τα δικά τους ανοιχτά επιχειρηματικά μοντέλα.
Στη συνέχεια υπήρξε παρουσίαση για το πώς χρησιμοποιείται το 'Business Model Canvas' για τη δημιουργία επιχειρηματικών μοντέλων. Παράλληλα έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για την Ανοικτή Αδειοδότηση, τις άδειες Creative Common και την ομότιμη παραγωγή, και οι παριστάμενοι γνώρισαν ποια επιχειρηματικά μοντέλα μπορούν να προκύψουν από την χρήση τέτοιων αδειών. Τέλος, έγινε ένα εργαστήρι για τη δημιουργία ανοικτών επιχειρηματικών μοντέλων στην πράξη, ξεκινώντας από το παράδειγμα του CoLab.
Όλες οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης είναι διαθέσιμες εδώ .
Το Enterprise Europe Network-Hellas στην υπηρεσία των ελληνικών επιχειρήσεων
Το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στον κόσμο. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008 και περιλαμβάνει πλέον 600 τοπικούς οργανισμούς σε 54 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Αμερική. Υποστηρίζει περισσότερες από 2 εκατ. επιχειρήσεις ανά έτος σε θέματα διεθνούς εμπορίου, τεχνολογικών συνεργασιών και πρόσβασης σε χρηματοδότηση.
Στην Ελλάδα, το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas (www.enterprise-hellas.gr) αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Παρέχει υπηρεσίες για διεθνή επιχειρηματική συνεργασία, ενημέρωση για ευρωπαϊκές πολιτικές, καινοτομία και μεταφορά τεχνολογίας, ενίσχυση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία. Συντονιστής του ελληνικού δικτύου είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ)
H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Τεχνολογικά Ιδρύματα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Συνεργάζεται επίσης με τα Creative Commons και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA.