Δημόσια Πρόσκληση για εκπόνηση επιστημονικών μελετών το 2015 από το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

17.03.2014

Επιστήμονες όλων των βαθμίδων και γνωστικών πεδίων καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις για τη χρηματοδότηση ερευνητικών έργων διάρκειας 1 έτους που προτίθενται να εκπονήσουν κατά το ημερολογιακό έτος 2015. Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση για 8η συνεχή χρονιά, και έχει ως στόχο την ενίσχυση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση προτίθεται να στηρίξει 25 προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν το 2015. Η κάθε πρόταση θα επιχορηγηθεί με ποσό το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 10.000 ευρώ και 12.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση διακρίνεται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη με τον τίτλο 'Επιστημονικές Μελέτες 2015 - Γενικό Πρόγραμμα', απευθύνεται σε ερευνητικές ομάδες χωρίς ηλικιακό περιορισμό στους συμμετέχοντες. Η δεύτερη κατηγορία χρηματοδότησης 'Επιστημονικές Μελέτες 2015 - Νέοι Ερευνητές' αναφέρεται σε ομάδες όπου ο συντονιστής και όλα τα μέλη της υποχρεωτικά είναι έως 40 ετών, με ιδιαίτερη έμφαση σε ομάδες μεταδιδακτορικών ερευνητών.

Ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων έχει οριστεί η Τρίτη 1 Απριλίου 2014 στις 10:00, ενώ οι ενδιαφερόμενες ομάδες δύνανται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι την Τρίτη 15 Απριλίου 2014 στις 13:00. Η υποβολή προτάσεων θα πραγματοποιείται μέσω ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος το οποίο θα ενεργοποιηθεί κατά τις παραπάνω ημερομηνίες και θα είναι προσβάσιμο μέσω του ιστότοπου www.latsis-foundation.org.

Η διαδικασία κατάθεσης πρότασης από τις ερευνητικές ομάδες πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Η κάθε πρόταση θα πρέπει να είναι πρωτότυπη μελέτη και να εκπονηθεί αποδεδειγμένα εντός του 2015. Επιπλέον, οι ερευνητικές ομάδες θα πρέπει να αποτελούνται από τον συντονιστή και από ένα έως τέσσερα, κατ' ανώτατο, μέλη. Κάθε συντονιστής ή μέλος μπορεί να συμμετέχει μόνο σε μία ερευνητική ομάδα και κάθε ομάδα δύναται να υποβάλει μόνο μία πρόταση. Τέλος, η πρόταση δεν πρέπει να έχει εξασφαλίσει άλλη πηγή χρηματοδότησης.

Βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση των προτάσεων είναι η πρωτοτυπία της ερευνητικής ιδέας, η καινοτομία της προτεινόμενης μεθοδολογίας και η ποιότητα της ερευνητικής ομάδας. Για την τελική επιλογή των μελετών που θα χρηματοδοτηθούν, το Ίδρυμα βασίζεται στις εισηγήσεις εξειδικευμένων αξιολογητών. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014.

Για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλευτούν τις Συχνές Ερωτήσεις στον δικτυακό τόπο του Ιδρύματος Ιωάννη. Σ. Λάτση.