Το 1ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας (Athens Science Festival) με θέμα 'Η επιστήμη στην καθημερινότητά μας' διεξάγεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου, καθημερινά από τις 9.30 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ. Το φεστιβάλ απευθύνεται στο ευρύ κοινό και διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό 'Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo' και το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος' και άλλους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς.
Στόχος του φεστιβάλ είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Ενήλικες και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αναρωτηθούν και να δώσουν επιστημονικές απαντήσεις, να συζητήσουν με επιστήμονες, να πειραματιστούν, να παίξουν, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, αλλά και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις και debates.
Το φεστιβάλ είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας ανάμεσα στην επιστήμη και στο κοινό, αλλά και μια καινοτομία στο χώρο της επικοινωνίας της επιστήμης. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετάσχουν σε διαδραστικά εκθέματα, debate, επιστημονικά πειράματα, εργαστήρια και workshops, εκπαιδευτικά παιχνίδια, παραστάσεις επιστημονικού θεάτρου, ντοκιμαντέρ και μαθητικούς διαγωνισμούς.
Μέσα από τις δραστηριότητες, στόχος του φεστιβάλ είναι, να συνδέσει τις επιστήμες με την καθημερινή μας ζωή ή να αναδείξει τον ρόλο της επιστήμης στην καθημερινή μας ζωή. Επιδιώκει να παρουσιάσει την εξαιρετική ερευνητική εργασία που πραγματοποιείται και στην Ελλάδα. Στοχεύει να εμπνεύσει και να δημιουργήσει νέα πρότυπα από το χώρο των επιστημών, να αναδείξει την «ομορφιά» της επιστήμης και της έρευνας και να ψυχαγωγήσει μέσω αυτών, αλλά και να δώσει απαντήσεις σε πολύπλοκα επιστημονικά θέματα.
Οι ενότητες που καλύπτει το φεστιβάλ περιλαμβάνουν: Φυσική, Χημεία, Βιοτεχνολογία- Γενετική, Γεωλογία, Μαθηματικά, Περιβάλλον-Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών, Υγεία, Διατροφή, Αστρονομία, Τεχνολογία, Επιστήμη Υλικών, Ρομποτική, Επιστήμη και Τέχνη.
Απευθυνόμενο σε μικρούς και μεγάλους, το φεστιβάλ χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες ανάλογα με το κοινό: α) Πρωινή ζώνη με διαδραστικά εκθέματα και θεατρικές παραστάσεις για σχολεία και μαθητές, β) Μεσημεριανή ζώνη για νέους και επιστήμονες με προβολή ντοκιμαντέρ, γ) Απογευματινή ζώνη με ομιλίες, καφενεία και debates, δ) Βραδινή ζώνη: Επιστήμη και τέχνη.
Ενδεικτικά, μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας είναι τα παρακάτω: Τα παιδιά μας θα ζήσουν 120 χρόνια; Να κάνουμε εμβόλια ή να μην κάνουμε; Μπορούμε να προβλέψουμε τους σεισμούς; Ποιος είναι ο ήχος του Διαστήματος; Ποια σχέση μπορεί να έχει η κβαντική Φυσική με το σταφιδόψωμο; Βρέθηκε τελικά το Σωματίδιο του Θεού; Μπορεί η Επιστήμη να γίνει διασκεδαστική;
Στο φεστιβάλ συμμετέχει δυναμικά και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, μέσα από ένα σύνολο δράσεων: α) Στην πρωινή ζώνη με πειράματα και διαδραστικές παρουσιάσεις για παιδιά, β) Στη μεσημεριανή ζώνη με προβολές δύο επιστημονικών ντοκιμαντέρ (4/5) Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και Φυσικής περίπλους, γ) Στην απογευματινή ζώνη (2/5) 'Πόσο θα ζουν οι άνθρωποι στο μέλλον' και (4/5) Πράσινη ζώνη.