'Μνημόνιο Κατανόησης' υπεγράφη μεταξύ του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας

24.04.2014

'Μνημόνιο Κατανόησης' ('Μemorandum of Understanding') υπεγράφη τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 μεταξύ του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre, JRC), που αποτελεί την εσωτερική επιστημονική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. To Μνημόνιο θέτει το πλαίσιο για την εκπόνηση κοινών δράσεων μεταξύ των εποπτευόμενων από τη ΓΓΕΤ ελληνικών ερευνητικών κέντρων και του JRC και στοχεύει να θέσει τις βάσεις συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της Ενέργειας, των Θαλασσίων Υποθέσεων, των Τροφίμων, του Υγιούς Περιβάλλοντος και της Ασφάλειας.

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Χρήστος Βασιλάκος, και ο Γενικός Διευθυντής του JRC, Vladimir Sucha, υπέγραψαν τη συμφωνία στο πλαίσιο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών 'Δημόκριτος' για την παρουσίαση του έργου του JRC και των ερευνητικών κέντρων που εποπτεύει η ΓΓΕΤ στα θεματικά πεδία των Θαλασσίων Υποθέσεων, της Ενέργειας, των Τροφίμων και της Βιο-οικονομίας. Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχαν περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι της ελληνικής και ευρωπαϊκής επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στο συνέδριο ο Δρ Χρήστος Βασιλάκος ανέλυσε τους τομείς προτεραιότητας στον τομέα της έρευνας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την Έρευνα, το οποίο προωθείται από την κυβέρνηση μέσω νέου νομοσχεδίου, και έδωσε έμφαση στις χρηματοδοτικές δυνατότητες που ανοίγει το πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020' της ΕΕ. Στη συνέχεια, ο Δρ Νικόλαος Κανελόπουλος, πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος', παρουσίασε το έργο και τις υποδομές του κέντρου, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση του Vladimir Sucha, o οποίος, τονίζοντας τον καταλυτικό ρόλο του JRC για τη μετατροπή της γνώσης σε καινοτομία, αναφέρθηκε στο έργο και τα προγράμματα του JRC και τις πολιτικές της ΕΕ, στο πλαίσιο του νέου χρηματοτικού προγράμματος 'Ορίζοντας 2020'.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ο τομέας Θαλασσίων Υποθέσεων, όπου τα στελέχη του Institute for the Protection and Security of the Citizen (IPSC) της Γενικής Διεύθυνσης του JRC, Stephan Lechner και Alessandra Zampieri, παρουσίασαν το έργο του JRC στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ, από ελληνικής πλευράς, ο Δρ Βασίλης Λυκούσης, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), παρουσίασε τα προγράμματα και τις υποδομές του κέντρου.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ο τομέας της Ενέργειας, όπου ο Efstathios Peteves, Head of Energy Systems Evaluation, και η Panagiota Dilara, Project Leader for Electro Mobility Modelling, από της Γενική Διεύθυνση του JRC, παρουσίασαν τις δράσεις του JRC στον τομέα της Ενέργειας. Στη συνέχεια, ο Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), και ο Αθανάσιος Στούμπος, Διευθυντής Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών, Ενέργειας, Τεχνολογίας και Ασφάλειας στο ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος', παρουσίασαν τα προγράμματα και τις υποδομές των κέντρων αντίστοιχα.

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre, JRC) αποτελεί Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απασχολεί 2.850 άτομα και ο τρέχων προϋπολογισμός του (στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020) ανέρχεται στα 2.463 εκατ. ευρώ, Αποτελείται από τα εξής επτά ερευνητικά Ινστιτούτα: Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα (IES), Ινστιτούτο για την Προστασία και την Ασφάλεια του Πολίτη (IPSC), Ινστιτούτο για Μετρήσεις και Υλικά Αναφοράς (IRMM), Ινστιτούτο για τα Υπερουράνια Στοιχεία (ITU), Ινστιτούτο για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών (IHCP), Ινστιτούτο για την Ενέργεια (IE) και Ινστιτούτο Τεχνολογικών Μελετών (IPTS).

Μάθετε Περισσότερα

  • Subdocument