Εκδήλωση παρουσίασης των εφαρμογών και βραβείων του 1ου 'Open Public Data Hackathon' στην Ελλάδα

Ο διαγωνισμός 'Open Public Data Hackathon' είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με στόχο την ανάπτηξη ψηφιακών εφαρμογών και την αξιοποίηση της δημόσιας πληροφορίας, για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Επιστήμονες, ερευνητές, επιχειρηματίες, δημοσίοι υπάλληλοι, φοιτητές, μαθητές, συμμετείχαν για πρώτη φορά σε διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης δημόσιων δεδομένων. Η παρουσίαση των εφαρμογών και η ανάδειξη των νικητών, θα γίνει στις 6 Μαϊου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών σε ειδική εκδήλωση βράβευσης, παράλληλα με την ημερίδα παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση.

Η πρώτη συνάντηση των συμμετεχόντων με τους διοργανωτές της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Απριλίου 2014 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν ιδέες, να λύσουν τις απορίες τους, καθώς και να αναζητήσουν συνεργάτες για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν ανοικτά δημόσια δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί και διατίθενται διαδικτυακά στο data.gov.gr, προκειμένου να αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, συμβάλλοντας στην παραγωγή και τη μεταφορά γνώσης.

Τα έπαθλα, τα οποία θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση στο ΕΙΕ στις 6 Μαϊου, είναι και οικονομικά και ανέρχονται για το 1ο βραβείο: 3.000 ευρώ - 2ο: 2.000 ευρώ - 3ο: 1.000 ευρώ. Από τη διαγωνιστική διαδικασία, θα αναδειχτούν χωρίς έπαθλο οι δημόσιοι φορείς των οποίων αξιοποιήθηκαν τα περισσότερα σύνολα δεδομένων. Συγκεκριμένα, νικητές αναδέιχθηκαν οι ακόλουθοι:

1ος Νικητής: εφαρμογή A.G.IN.A.R.A. (κ. Γ. Παναγόπουλος και η ομάδα του)

2ος Νικητής: εφαρμογή Public Open Data Cloud (κ. Κ. Σαΐδης και κ. Α. Αβραμίδης)

3ος Νικητής: εφαρμογή Mobile Greek OpenGov Search App (κ. Ε. Μπάνος)

Το μήνυμα που θέτει ο διαγωνισμός 'Open Public Data Hackathon' είναι το ακόλουθο: Transforming Information into Business. Φιλοδοξία του διαγωνισμού ήταν να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον και την ευρεία συμμετοχή των πολιτών, στη βάση της καινοτομίας και τη δημιουργικότητας με την αξιοποίηση των ανοικτών δημόσιων δεδομένων. Πρόκειται για ένα ανοικτό κάλεσμα προς όλους, προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά και να στηρίξουν δράσεις και πρωτοβουλίες ενισχύουν την εξωστρέφεια, τη συνεργασία, την ανάδειξη νέων καινοτομιών.

Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να βοηθήσει στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της δημιουργικότητας με βάση τα ανοικτά δεδομένα. Το Hackathon φιλοδοξεί να προσελκύσει προγραμματιστές ανοικτού λογισμικού, μέλη της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας, επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, καθώς και απλούς πολίτες.

Η πρωτοβουλία υλοποιείται με την υποστήριξη και συνεργασία της Ανώτατης Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ, www.aspete.gr). Επίσης, η δράση υποστηρίζεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (www.hua.gr) και τη μη κερδοσκοπική Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού - Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www. ellak.gr).

Το 'Open Public Data Hackathon' εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμοπγής της στρατηγικής για την Ανοικτή Διακυβέρνηση και της συμμετοχής της χώρας μας στη διεθνή πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών - Open Government Partnership, που σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια Ανοικτή, Διαφανή και Συμμετοχική Δημόσια Διοίκηση. Μια Δημόσια Διοίκηση που εμπιστεύεται τον πολίτη και το αποδεικνύει στην πράξη διαθέτοντας ανοικτά και με ασφάλεια δημόσια δεδομένα της, προς όφελος της ανταγωνιστκότητας, της ανάπτυξης και της δημοκρατίας.

Η τελική εκδήλωση παρουσίασης των εφαρμογών και ανάδειξης των νικητών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, στις 6 Μαϊου, θα μεταδίδεται ζωντανά στο Διαδίκτυο, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, στη διεύθυνση www.ekt.gr/events/live, αλλά και στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.ydmed.gov.gr/hackathon/ .