Συζήτηση στο Σπίτι της Κύπρου: 'Συνέργειες για την προβολή της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας Ελλάδας και Κύπρου'

14.05.2014

Συζήτηση με θέμα: 'Συνέργειες για την προβολή της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας Ελλάδας και Κύπρου' πραγματοποιείται την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 και ώρα 19:00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στην Αθήνα. Την εκδήλωση διοργανώνει το Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης - iset.

Στόχος της συζήτησης είναι η κριτική προσέγγιση της επίδρασης που ασκεί το νέο ψηφιακό περιβάλλον στην ιστοριογραφία και την πρόσληψη της τέχνης και η πρακτική διερεύνηση πιθανών συνεργασιών μεταξύ φορέων για δράσεις στο πεδίο μιας σύγχρονης εξωστρεφούς προβολής της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και την Κύπρο και διασύνδεσή της με τη διεθνή κοινότητα.

Στη συζήτηση συμμετέχει και η Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, Δρ Εύη Σαχίνη. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης η Δρ Ευγενία Αλεξάκη, Ιστορικός Τέχνης, Διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, η Δρ Ελένη Μικήτα, Ιστορικός Τέχνης, τ. Διευθύντρια Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και ο Καθηγητής Μίμης Σοφοκλέους, Επιστημονικός Διευθυντής, Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο, Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού.

Με την ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών (ΤΠΕ), οι όροι μεταφοράς της γνώσης, η πρόσβαση στην πληροφορία και την εκπαίδευση καθώς και η δυνατότητα συνεργασιών αλλάζουν δραστικά. Έγκριτες πηγές και πληροφορίες για την καλλιτεχνική παραγωγή και την ιστορία της τέχνης είναι προσβάσιμες από ποικίλες ομάδες ενδιαφερομένων που ξεπερνούν το ειδικό κοινό και το τοπικό επίπεδο, αλλά και καλλιτέχνες, θεωρητικοί και φορείς έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται σε ποικίλα επίπεδα και σε υπερτοπικό πλαίσιο.

Ειδικότερα, μέσα από την πρώτη αυτή συνάντηση επιδιώκεται η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας η οποία θα έχει ως έργο τη διασύνδεση κυπριακών πολιτιστικών φορέων και καλλιτεχνών με την υπάρχουσα υποδομή του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους διοργανωτές της εκδήλωσης, τηλ.: 210 3734934, fax: 210 3734904, e-mail: spiticy@otenet.gr, καθώς και στον δικτυακό τόπο www.spititiskyprou.gr/?page=events&id=416.