Βάση δεδομένων επιχειρηματικών συμβούλων από την ΕΕ για υποστήριξη καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η ΕΕ απευθύνει πρόσκληση σε ανεξάρτητους έμπειρους συνεργάτες με στόχο τη δημιουργία βάσης δεδομένων επιχειρηματικών συμβούλων (business coaches) στο πλαίσιο του νέου καινοτόμου εργαλείου SME Instrument για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Οι επιχειρηματικοί σύμβουλοι θα συνεργαστούν με το δίκτυο Enterprise Europe Network για τη διαχείριση επιχειρηματικών προτάσεων, ανάλογα με τη θεματική εξειδίκευση και την εμπειρία που διαθέτουν. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, συντονιστής του δικτύου Enterprise Europe Network Hellas και Εθνικό Σημείο Επαφής για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, υποστηρίζει τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων και ενδιαφερόμενων στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της ΕΕ.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο SME Instrument δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020 με στόχο την παροχή χρηματοδότησης και υποστήριξης σε υψηλά καινοτόμες ΜΜΕ. Με προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ, το SME Instrument καλείται να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ΜμΕ με προσανατολισμό προς τις διεθνείς αγορές, για τη διεξαγωγή ερευνών υψηλής καινοτομίας, επιστημονικής αριστείας και υψηλής απόδοσης.

Οι επιχειρηματικοί σύμβουλοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν επιχειρηματική καθοδήγηση στις συμμετέχουσες ΜμΕ, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση στρατηγικής, στην επιτυχημένη ανάπτυξη των επενδυτικών σχεδίων, καθώς και στη διασύνδεσή τους με την αγορά και τις αντίστοιχες επιχειρήσεις μέσω του δικτύου Enterprise Europe Network και τις τοπικές κοινοπραξίες.

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται καλούνται να υποβάλουν την αίτησή τους σε ηλεκτρονική μορφή, λαμβάνοντας υπόψιν ότι απαιτείται τουλάχιστον πενταετής σχετική επαγγελματική εμπειρία και συστάσεις από επιχειρήσεις με τις οποίες οι υποψήφιοι επιχειρηματικοί σύμβουλοι έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη περίοδος υποβολής επιχειρηματικών σχεδίων για το εργαλείο χρηματοδότησης SME Instrument ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 18 Ιουνίου με υψηλό ενδιαφέρον από την επιχειρηματική κοινότητα και περισσότερες από 2.600 υποβεβλημένες προτάσεις συνολικά. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αναμένονται στα τέλη Ιουλίου.