Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Έρευνα και την Καινοτομία Μόιρα Γκέγκεν Κουίν μιλάει για τον 'Ορίζοντα 2020'

Στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας για την περίοδο 2014-2020 'Oρίζοντας 2020', αναφέρεται η Επίτροπος της ΕΕ, κα Μόιρα Γκέγκεν-Κουίν, αρμόδια για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Επιστήμη σε βίντεο που υλοποίησε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις κύριους πυλώνες που αφορούν τη βασική έρευνα και τα εργαλεία χρηματοδότησης της επιστημονικής αριστείας, την ενίσχυση των λειτουργικών συνεργιών μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκής/ερευνητικής κοινότητας και τέλος την αντιμετώπιση των σύγχρονων επιστημονικών προκλήσεων σε τομείς που έχουν ιδιάζουσα σημασία για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, το πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020' απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες σε σύγκριση με το Πρόγραμμα Πλαίσιο της προηγούμενης περιόδου και εισάγει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που στοχεύουν στην ενίσχυση των ΜΜΕ. Τα εργαλεία αυτά θα βοηθήσουν ουσιαστικά και την Ελλάδα, καθώς θα ωθήσουν περισσότερους Έλληνες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να συνεχίσουν την έρευνα τους εντός της χώρας.

Συνεπώς, είναι σημαντικό για την Ελλάδα να επενδύσει στους τομείς της έρευνας που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, έτσι ώστε εξάγοντας τα αποτελέσματα έρευνας και συνδέοντας τα με την παραγωγή να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της και να συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Επίτροπος παρουσιάζει επίσης τα προγράμματα συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θα ανακοινωθούν επισήμως στις 9 Ιουλίου 2014 και στις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρονται στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την αρωγή του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα.

Το βίντεο διατίθεται σε δύο εκδοχές, μία σύντομη που μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: http://youtu.be/RLyHt-5vf4k, και μία εκτενέστερη διαθέσιμη εδώ: http://youtu.be/1v37zBdRz9E.