Ημερίδα για την 'Προώθηση της Ανάπτυξης του κλάδου των Τροφίμων μέσα από την Έρευνα και την Καινοτομία' πραγματοποιήθηκε από τον ΣΕΒΤ

15.07.2014

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) με θέμα 'Προωθώντας την Ανάπτυξη του κλάδου των Τροφίμων μέσα από την Έρευνα και την Καινοτομία', στό πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ευρωπαϊκού έργου CAPINFOOD, και σε συνεργασία με την Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα 'Food for Life', η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2014. Η Ημερίδα στόχευε στην παρουσίαση των ερευνητικών προτεραιοτήτων και της στρατηγικής για την προώθηση της καινοτομίας στον κλάδο τροφίμων.

Την ημερίδα παρακολούθησαν πάνω από 100 σύνεδροι και συμμετείχαν ως ομιλητές εκπρόσωποι του ΣΕΒΤ, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (ΥΠΑΝ), του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και της ερευνητικής κοινότητας. Η εκδήλωση άνοιξε με τους χαιρετισμούς του κ. Γ. Πίττα από το Δ.Σ. ΣΕΒΤ και του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας, Δρ. Χρήστου Βασιλάκου, οι οποίοι επισήμαναν τη σημασία της έρευνας και καινοτομίας για την ανταγωνιστικότητα του Κλάδου των Τροφίμων.

Στη συνέχεια η Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ, κα Β. Παπαδημητρίου παρουσίασε το έργο CΑPINFOOD, που έχει στόχο την προώθηση της καινοτομίας στον κλάδο των τροφίμων. Ακολούθησαν παρουσιάσεις για την Εθνική Στρατηγική για την Έρευνα & την Καινοτομία από τον κ. Π. Χατζηνικολάου, ΓΓΕΤ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ-κινηση για τον τομέα Αγροδιατροφή από τον κ. Δ. Σκάλκο , ΥΠΑΝ, το όραμα και τις δράσεις της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας 'Food for Life', από τον Δρ Δ. Λαδικό, Πρόεδρο της ΕΤΠ, τις εθνικές ερευνητικές προτεραιότητες για τον Κλάδο των Τροφίμων από τον καθ Στ. Γιαννιώτη, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) και τις δράσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για τον προσδιορισμό των δεικτών για την έρευνα & ανάπτυξη από την κα Τ. Ιερομνήμων, ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Τώνια Ιερομνήμων από το ΕΚΤ παρουσίασε συνολικά στοιχεία Δαπανών και Προσωπικού Έρευνας & Ανάπτυξης για το σύνολο της χώρας, συγκρίνοντάς τα με τα αντίστοιχα των άλλων χωρών της ΕΕ. Έμφαση δόθηκε στα αποτελέσματα που αφορούν στον τομέα των επιχειρήσεων και ειδικά σε αποτελέσματα της κλαδικής ανάλυσης που έγινε για τον τομέα της Βιομηχανίας Τροφίμων και της Ποτοποιΐας. Μελετήθηκε το σύνολο του κλάδου καθώς και επιμέρους τομείς του δίνοντας στοιχεία δαπανών και προσωπικού. Έγινε σύγκριση με άλλες χώρας ως προς τις επενδύσεις Ε&Α που γίνονται στο κλάδο αυτό, καθώς και το μερίδιο των επενδύσεων αυτών στις συνολικές επενδύσεις για Ε&Α στο τομέα της μεταποίησης.

Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με θέμα 'Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Βιομηχανίας Τροφίμων και των Φορέων Έρευνας: Εμπειρίες, προβλήματα, καλές πρακτικές και προτάσεις'. Τρεις εκπρόσωποι επιχειρήσεων με δυναμική παρουσία στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας και, συγκεκριμένα, ο κ. Γ. Πίττας, Αττική Μελισσοκομική Α. Πίττας ΑΕΒΕ, και οι Κ. Καλατζή, Δέλτα Τρόφιμα ΑΒΒΕ και Π. Ζουμπούλη, Ε. Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. και τρεις εκπρόσωποι ερευνητικών φορέων και Πανεπιστημίων, οι καθ. E. Τσακαλίδου, ΓΠΑ, Β. Καραθάνος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Π. Σκανδάμης, ΓΠΑ υπό τον συντονισμό της κα Ι. Πετροχείλου, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), συζήτησαν και διαπίστωσαν ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών φορέων και των επιχειρήσεων και ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη συστηματικής αλληλεπίδρασης και επαρκούς εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Προς τη βελτίωση αυτής της κατάστασης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στην έρευνα και να περιλάβουν στη λειτουργία τους τις ερευνητικές δράσεις. Σημαντική παράμετρος για την ερευνητική δραστηριότητα είναι η απασχόληση κατάλληλων στελεχών-επιστημόνων με ερευνητική εμπειρία στις επιχειρήσεις καθώς και η υλοποίηση τμήματος διδακτορικών διατριβών ή μεταπτυχιακών εργασιών εντός των επιχειρήσεων, οι ανταλλαγές επιστημόνων και η διάθεση χρόνου και κονδυλίων για την πρόσβαση στην επιστημονική πληροφόρηση (επιστημονικές δημοσιεύσεις, πατέντες, συνέδρια, τάσεις αγοράς και καινοτομικές δράσεις κ.ο.κ.).

Επιπλέον, οι ερευνητικοί φορείς θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια και να υποστηρίζουν δομές, που θα τους φέρουν κοντά στην αγορά. Το κράτος, επίσης, οφείλει να αντιληφθεί ότι οι ερευνητικές δράσεις θα αποδώσουν εάν λειτουργούν μέσα σε ένα οργανωμένο περιβάλλον, που θα διέπεται από ένα πλαίσιο, που θα επιτρέπει τον προγραμματισμό, την ταχύτητα και την ευελιξία. Απαιτείται, επίσης, η υιοθέτηση θεσμικού πλαισίου, που θα διευκολύνει την κινητικότητα του επιστημονικού/ερευνητικού προσωπικού και την ανοικτή και εύκολη πρόσβαση (open access) στα αποτελέσματα της έρευνας.

Ακόμη, θα πρέπει να αναπτύσσονται και να υποστηρίζονται δράσεις, που στοχεύουν στη γνωριμία και συνεργασία των δύο πλευρών (brokerage events, workshops, στοχευμένες επισκέψεις, ανταλλαγές προσωπικού, ενδιάμεσοι φορείς ή άλλες δράσεις διασύνδεσης κ.λπ.).