Με 31 επιχειρηματικές ομάδες ολοκληρώθηκε ο Α' κύκλος της πρωτοβουλίας 'Μαζί στην Εκκίνηση'

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο Α'κύκλος της πρωτοβουλίας του ΣΕΒ 'Μαζί στην Εκκίνηση!' σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση και βράβευση των 31 επιχειρηματικών ομάδων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν τα αποτελέσματα του προγράμματος για την επιτυχημένη αξιοποίηση της τεχνολογικής γνώσης στη νεανική επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος απηύθηνε και χαιρετισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 31 ομάδες που συμμετείχαν στον Α' κύκλο του προγράμματος, οι 9 έχουν ήδη προχωρήσει σε ίδρυση επιχείρησης. Συνολικά οι επιχειρηματικές ομάδες δραστηριοποιούνται στους κλάδους τροφίμων, ιατρικής, ενέργειας, βιοτεχνολογίας και τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών. Μεταξύ των επιχειρηματικών ομάδων που ξεχώρισαν είναι και η E-NIOs, από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η οόία αναπτύσσει σειρά εφαρμογών για την ανάλυση και την ερμηνεία βιολογικών δεδομένων μεγάλης κλίμακας, με στόχο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις φαρμακοβιομηχανίες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, τόνισε ότι ο ΣΕΒ ξεκίνησε την πρωτοβουλία 'Μαζί στην Εκκίνηση!' το καλοκαίρι του 2013, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει νέους ανθρώπους με ταλέντο, γνώσεις και νέες ιδέες που επωάζονται στα πανεπιστήμια, αλλά δεν βρίσκουν το δρόμο τους στην αγορά.

Τους στόχους και τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας αυτής σχολίασε εκτενέστερα η κ. Μάγκυ Αθανασιάδη, Young Entrepreneurship Coordinator του ΣΕΒ, η οποία αναφέρθηκε στη δυναμική των επιχειρηματικών ομάδων, τονίζοντας τη διεθνή διάκριση της επιχειρηματικής πρότασης PROTEΟMARKERS BIOTECH, από τον τομέα των επιστημών υγείας, η οποία επιλέχθηκε ανάμεσα στις 25 καλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) παγκοσμίως για να παρουσιάσει το σχέδιο της στην κορυφαία εκδήλωση TechConnect-National Innovation-National SBIR/STTR-WORLD 2014 Summit στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι με το πρόγραμμα 'Μαζί στην Εκκίνηση!', ο ΣΕΒ προχωρά στην έμπρακτη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της γνώσης και στην προετοιμασία μιας νέας επιχειρηματικής γενιάς με προοπτική τη δημιουργία νέων, καινοτόμων, εξωστρεφών επιχειρήσεων. Με το πρόγραμμα αυτό παρέχονται, μέσω του EkinisiLAB, σε 31 επιχειρηματικές ομάδες ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης, που περιλαμβάνουν χώρο πρώτης εγκατάστασης, επιμόρφωση, συμβουλευτική υποστήριξη, δικτύωση και καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. Στρατηγικοί συνεργάτες του προγράμματος είναι περισσότερα από 10 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, τα τρία μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα (ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος', ΕΙΕ, ΙΤΕ) και ευρύ δίκτυο επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ.

Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας των νέων επιστημόνων εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση' και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους.