Workshop με θέμα 'Δημιουργική Βιομηχανία design: Μελλοντικές ανάγκες & Τεχνολογίες Πληροφορικής' πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου στην Αθήνα από το ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος' στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Cre-AM (Creativity Research Adaptive roadmap), με στόχο να 'ανοίξει' ο διάλογος για τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες στην Ελλάδα μέσα από ένα διεπιστημονικό πρίσμα και να έρθουν κοντά ερευνητές που ασχολούνται με το νέο παράδειγμα της δημιουργικότητας,και με απώτερο στόχο τη χαρτογράφηση της έρευνας στην Ελλάδα και την ώθηση για την δημιουργία ερευνητικών δικτύων και συνεργασιών. Στο workshop συμμετείχε και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης με παρουσίαση για το Enterprise Europe Network-Hellas και τις δυνατότητες που προσφέρει το ελληνικό δίκτυο σε σχέση με τις ανάγκες της εγχώριας δημιουργικής κοινότητας.
Οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες αποτελούν ένα από τα ανερχόμενα ερευνητικά πεδία που απασχολούν ερευνητές προερχόμενους από ένα μεγάλο εύρος γνωστικών αντικειμένων. Στην Ελλάδα η δημιουργική οικονομία βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, επομένως η χαρτογράφηση της έρευνας στην Ελλάδα και της αναγκαίας ανάπτυξης των σχετικών τεχνολογιών θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την διαμόρφωση και χρηματοδότηση δράσεων από την ΕΕ προς όφελος των Δημιουργικών Βιομηχανιών και των Φορέων ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών).
Οι θεματικές ενότητες της εκδήλωσης αφορούσαν σε θεωρητικά παραδείγματα και ανάλυση της δημιουργικής οικονομίας, στη διασύνδεση δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας, στη δημιουργικότητα σε σχέση με την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και στις εγχώριες και ευρωπαϊκές πολιτικές για την οικονομία της δημιουργικότητας. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το έργο CRe-AM, από τους Δρ. Κ. Μακρόπουλο και Δημ. Παππά του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος' που συμμετέχει στο έργο από ελληνικής πλευράς. Ακολούθησαν παρουσιάσεις για το ελληνικό design, τη διαδικασία σχεδιασμού, τη χρήση σύγχρονων εργαλείων πληροφορικής στη βελτιστοποίηση του. δημιουργικού έργου
Η παρουσίαση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, συντονιστή του δικτύου Enterprise Europe Network Hellas, είχε θέμα 'Enterprise Europe Network Hellas Δικτύωση με τις Δημιουργικές Βιομηχανίες'. Η Γεωργία Τζένου και ο Δρ. Ηρακλής Αγιοβλασίτης ανέδειξαν τις υπηρεσίες, τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία του δικτύου και τις ευκαιρίες στήριξης που προσφέρει η ΕΕ για τις ανάγκες της δημιουργικής κοινότητας.
Στόχος του έργου Cre-AΜ είναι η πρόσβαση των πάσης φύσεως δημιουργών (αρχιτέκτονες, γλύπτες, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, γραφίστες, σχεδιαστές κοσμημάτων, μουσεία, κ.ά.) στις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία και η αξιοποίηση των καινοτόμων εργαλείων που παρέχονται για τη βελτίωση του έργου τους. Αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες των διαφόρων τομέων των δημιουργών και χτίζοντας δημιουργικές τεχνολογικές δυνατότητες, όπως η καινοτόμος δυναμική Πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί για τον σκοπό αυτό, το έργο CReAM προάγει την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, εργαλείων και διαδικασιών. Η διαδικτυακή πλατφόρμα του CRe-AM σκοπεύει να γίνει σημείο αναφοράς για όλους τους ενδιαφερόμενους και να δημιουργήσει ένα ενεργό δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των Δημιουργών και των Φορέων της Τεχνολογίας.
Η διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου, εκτός από τη διαδικτυακή Πλατφόρμα, γίνεται μέσα από μια σειρά συναντήσεων, συνεδρίων και workshops, που συσφίγγουν τη συνεργασία, προκειμένου να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα, για την πολιτισμική δημιουργία και την οικονομία. Το CRe-AM, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ (Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών), υποστηρίζεται ήδη από περισσότερους από 200 ενδιαφερόμενους δημιουργούς και φορείς τεχνολογίας και υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου του.
Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στο πλαίσιο των δράσεών του για την ανάδειξη και επανάχρηση της έγκριτης ερευνητικής, επιστημονικής και πολιτιστικής γνώσης, διοργάνωσε στις 30/9 και 1/10/2013 το συνέδριο 'Creativity: Καινοτόμες, Ανοικτές & Οικονομικά Βιώσιμες Δομές Δημιουργικής Παραγωγής'. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλάισιο του ευρωπαϊκού έργου 'Creativity: Innovative Models of Production and Access', με αντικείμενο την καταγραφή καινοτόμων πρακτικών στην ευρωπαϊκή Δημιουργική Βιομηχανία. Η μεγάλη συμμετοχή του κοινού που τίμησε τις εργασίες του συνεδρίου καθόλη τη διάρκεια του διημέρου, επιβεβαίωσε την πρωτοβουλία αυτή και δίνει το έναυσμα για τη συνέχισή της μέσα από επόμενες αντίστοιχες δράσεις, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των δημιουργικών βιομηχανιών και την ενίσχυση της ανάπτυής του.
Το ΕΚΤ, ως Εθνικό Σημείο Επαφής (National Contact Point) για το πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020', υποστηρίζει την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα στα χρηματοδοτικά πλαίσια της ΕΕ, αλλά και για τη σύναψη επιχειρηματικών και τεχνολογικών συνεργασιών. Επιπλέον, το ΕΚΤ είναι συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, του μεγαλύτερου δίκτυου ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης. Το δίκτυο παρέχει υπηρεσίες για διεθνή επιχειρηματική συνεργασία, ενημέρωση για ευρωπαϊκές πολιτικές, καινοτομία και μεταφορά τεχνολογίας και ενίσχυση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία. Το Enterprise Europe Network-Hellas αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Τα βίντεο από τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις του workshop είναι διαθέσιμα εδώ .
Μάθετε Περισσότερα
- Το ΕΚΤ Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 (ppt)
- Enterprise Europe Network-Hellas
- Συνέδριο «Creativity: Καινοτόμες
- Ανοικτές & Οικονομικά Βιώσιμες Δομές Δημιουργικής Παραγωγής»
- creativity.ekt.gr
- Cre-AM Project
- Bίντεο από τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις του workshop