Επίσκεψη της Σχολής Εθνικής Aμυνας στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

01.10.2014

Την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014 επισκέφθηκαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) οι σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Aμυνας (ΣΕΘΑ), στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας της Σχολής. Στο πλαίσιο της επίσκεψης περισσότεροι από 60 σπουδαστές είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες και το ψηφιακό περιεχόμενο επιστήμης και πολιτισμού που διαθέτει το ΕΚΤ.

Η ΣΕΘΑ αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο ακαδημαϊκής εκπαίδευσης αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτικού προσωπικού ανώτερης βαθμίδας, καθώς και στελεχών Υπουργείων, δημοσίων οργανισμών και λοιπών φορέων, παρέχοντας ακαδημαϊκή γνώση στον ευρύτερο τομέα των Στρατηγικών Σπουδών, σε θέματα Αμυντικής Πολιτικής και Εθνικής Στρατηγικής. Τους αξιωματικούς συνόδευε ο Υποδιοικητής της Σχολής αρχιπλοίαρχος Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος και ο Συντονιστής Εκπαιδευτής Σ/χης Δημήτριος Κωνσταντινίδης.

Η Διευθύντρια του ΕΚΤ Δρ Ε. Σαχίνη, σε χαιρετισμό προς τους σπουδαστές, υπογράμμισε τον θεσμικό ρόλο του ΕΚΤ και τη στρατηγική που υλοποιεί για την συλλογή, τεκμηρίωση και συσσώρευση έγκριτου ψηφιακού περιεχομένο, καθώς και τη διάθεση και επανάχρησή του από διάφορες κοινότητες χρηστών (εκπαιδευτική, ερευνητική, ακαδημαϊκή, επιχειρηματική, κ.ά.). Ανέφερε τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν ανάμεσα στη ΣΕΘΑ και το ΕΚΤ και την ανάγκη διεύρυνσης αυτής της συνεργασίας, τόσο σε επίπεδο πληροφοριακών πόρων όσο και υποδομών (π.χ. δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου με τις πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες των σπουδαστών).

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής πληροφόρησης του ΕΚΤ από την κα Μ. Πάσχου, υπεύθυνη της Μονάδας Υπηρεσιών Επιστημονικής Πληροφόρησης. Αναφέρθηκαν οι στόχοι του ΕΚΤ, και οι πολιτικές του φορέα, έγινε εκτενής παρουσίαση του περιεχομένου της Ψηφιακής του Βιβλιοθήκης, καθώς και των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους χρήστες . Επίσης, έγινε επίδειξη αναζήτησης και ανάκτησης πληροφοριών από τις πηγές της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης με πραγματικά ερωτήματα, από την κα Μ. Σαραφείδου (ειδικό πληροφόρησης), και ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του χώρου της Βιβλιοθήκης Επιστήμης, Τεχνολογίας και Πολιτισμού του ΕΚΤ, καθώς και του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου, όπου οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν πηγές της Βιβλιοθήκης και να κάνουν αναζητήσεις για θέματα που τους ενδιαφέρουν σε ερευνητικό επίπεδο.

Μάθετε Περισσότερα