Για 8η συνεχή χρονιά διοργανώθηκαν τα Ελληνικά Βραβεία 2014 LORΕAL - UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, από την LORΕAL Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, με στόχο την προβολή και την ενίσχυση του επιστημονικού έργου των γυναικών. Τα βραβεία για το 2014 απονεμήθηκαν σε 3 διακεκριμένες ερευνήτριες: τη Δρ. Βασιλική Παυλίδου, τη Δρ. Αντιγόνη Δήμα και τη Δρ Φλωρεντία Φωστήρα, οι οποίες τιμήθηκαν για το πολύ σημαντικό ερευνητικό τους έργο, για τις ικανότητές τους και για την αφοσίωσή τους στην Επιστήμη.
Το εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρόγραμμα Ελληνικά Βραβεία LOREAL-UNESCO αναγνωρίζει και επιβραβεύει ανερχόμενες γυναίκες επιστήμονες που έχουν υλοποιήσει στην Ελλάδα υποδειγματική έρευνα με σημαντική επιστημονική αξία στο πεδίο των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών.
Οι τρεις Ελληνίδες επιστήμονες που διακρίθηκαν είναι η Δρ. Βασιλική Παυλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεωρητικής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με πεδίο έρευνας την Αστροφυσική υψηλών ενεργειών και κοσμολογία: μελανές οπές και οι πίδακες που τις περιβάλλουν, κοσμικές δομές, κοσμική ακτινοβολία, σκοτεινή ύλη, σκοτεινή ενέργεια. η Δρ. Αντιγόνη Δήμα, ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο 'Αλέξανδρος Φλέμινγκ', με πεδίο έρευνας τη διερεύνηση της γενομικής βάσης σύνθετων φαινοτύπων και νόσων, και η Δρ. Φλωρεντία Φωστήρα, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής στο ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος', με πεδίο έρευνας τη διερεύνηση του υποβάθρου της γενετικής του καρκίνου μέσω της ανάλυσης γνωστών και της ανίχνευσης νέων γονιδίων που εμπλέκονται στην κληρονομικότητα του καρκίνου.
'Η δημόσια αναγνώριση είναι σπάνια για τις ερευνήτριες. Γι' αυτό τα βραβεία που υποστηρίζουν και αναδεικνύουν την αξία τέτοιων εκπληκτικών ταλέντων, όπως αυτά που απονέμονται από τη L'OREAL Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να συνεχίσουν να ασχολούνται με την Επιστήμη', δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Αικατερίνη Τζιτζικώστα.
'Το να υποστηρίξουμε όλα τα κορίτσια που ενδιαφέρονται για την Επιστήμη και να δώσουμε την ευκαιρία στις νέες γενιές να ταυτιστούν με αυτές τις νέες γυναίκες είναι η ανεκτίμητη αξία αυτού του προγράμματος. Και η Ελλάδα έχει ανάγκη από καλά θηλυκά μυαλά', δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης, Καθηγητής Νίκος Χατζηχρηστίδης.
Τα Ελληνικά Βραβεία L'OREAL-UNESCO, πέρα από την ηθική επιβράβευση, έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τις νέες Ελληνίδες Επιστήμονες στη συνέχιση της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας και γι αυτό συνοδεύονται και με μια οικονομική ενίσχυση αξίας 10.000 ευρώ το καθένα. Τα βραβεία θεσμοθετήθηκαν το 2006 και έχουν επιβραβεύσει μέχρι σήμερα 23 Ελληνίδες Ερευνήτριες, αποτελώντας άξονα του διεθνούς προγράμματος 'L'OREAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη', το οποίο τιμά και υπογραμμίζει κάθε χρόνο τη συνεισφορά διακεκριμένων Γυναικών Επιστημόνων από όλο τον κόσμο.
Από το 1998, το πρόγραμμα 'L'OREAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη' έχει επιβραβεύσει περισσότερες από 2.000 γυναίκες παγκοσμίως, των οποίων η υποδειγματική σταδιοδρομία δημιούργησε νέες και ορισμένες φορές επαναστατικές ανακαλύψεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Μάλιστα, το κύρος του επισφραγίστηκε από το γεγονός ότι 2 βραβευμένες από το διεθνές πρόγραμμα έλαβαν Νόμπελ το 2009. Στα 16 χρόνια της ιστορίας του, η L'OREAL και η UNESCO συνεργάζονται, για να προάγουν την πρόοδο των γυναικών Ερευνητριών. Τα Βραβεία απονέμονται κάθε έτος εκ περιτροπής στους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών.