Oι νέες προκηρύξεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕRC) στο πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020' παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του ΕΚΤ

16.12.2013

Οι νέες προκηρύξεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council, ΕRC) στο νέο πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020' για την έρευνα και καινοτομία της ΕΕ παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε στις 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα. Οι ομιλητές ενημέρωσαν την ελληνική ερευνητική κοινότητα για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες του προγράμματος (4 προκηρύξεις προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ για το 2014), για σχετικές εθνικές δράσεις επιστημονικής αριστείας, αλλά και για την εμπειρία τους ως επιτυχημένοι υποψήφιοι του προγράμματος ERC. Στην ημερίδα συμμετείχαν περισσότερα από 600 άτομα (270 παρακολουθήσαν την ημερίδα μέσω Διαδικτύου).

Στην εκδήλωση απηύθηναν χαιρετισμό ο Δρ Χρήστος Βασιλάκος, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, ο Δρ Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και η Δρ Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του ΕΚΤ. Οι εκπρόσωποι της ΓΓΕΤ Δρ Μαρία Χριστούλα και Πολυτίμη Σακελλαρίου παρουσίασαν τον σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και τις εθνικές δράσεις υποστήριξης Αριστείας, οι οποίες έχουν στόχο την άμεση ενίσχυση και υποστήριξη των άριστων επιστημονικών προσπαθειών στην Ελλάδα, την ενίσχυση της έρευνας που αναλαμβάνεται με πρωτοβουλία του ερευνητή και την επιβράβευση των προτάσεων με καινοτομικό χαρακτήρα.

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Δρ Θεόδωρος Παπάζογλου, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council Executive Agency), ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις του ERC στo πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020', τις αναμενόμενες προκηρύξεις του 2014, καθώς και στατιστικά στοιχεία από τις δράσεις του ERC στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο. Ειδικότερα παρουσίασε τις 4 προκηρύξεις του ERC για το 2014, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτήσουν περίπου 1.000 κορυφαίους ερευνητές. ΟΙ 3 προκηρύξεις (Starting Grants, Consolidator Grants, Proof of Concept), προϋπολογισμού 1,213 δισ. ευρώ, ανακοινώθηκαν ήδη (ημ/νία ανακοίνωσης 11/12/13), ενώ η επόμενη προκήρυξη (Αdvanced Grants), προϋπολογισμού 450 εκατ. αναμένεται να ανακοινωθεί στις 17/06/14.

Στη συνέχεια, επιτυχημένοι υποψήφιοι του προγράμματος ERC παρουσίασαν χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία και υποβολή ανταγωνιστικών προτάσεων. Η δράση 'Consolidator Grant' παρουσιάστηκε από την καθηγήτρια Βασιλική Καλογεράκη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον καθηγητή Γιάννη Σμαραγδάκη του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν οι δράσεις 'Advanced Grant' από τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γεώργιο Γκαζέτα, και η δράση 'Proof of Concept', από τον ερευνητή Δρ Γεώργιο Κόρδα από το ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος'.

Η Δρ Βικτωρία Τσουκαλά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) αναφέρθηκε στις Δράσεις Ανοικτής Πρόσβασης στο πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020', ενώ η Δρ Χριστίνα Πασκουάλ παρουσίασε τον ρόλο και τις υπηρεσίες του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020'.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ERC.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών και οι βιντεοσκοπημένες ομιλίες διατίθενται στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.

Το ERC στο πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020'

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του ΕRC, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 13 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο 2014-2020, υποστηρίζει την 'έρευνα αιχμής' αποκλειστικά στη βάση της επιστημονικής αριστείας. Η έρευνα μπορεί να διεξαχθεί σε οποιονδήποτε τομέα της επιστήμης ή της τεχνολογίας. Ενθαρρύνεται η διεπιστημονικότητα και χρηματοδοτείται η έρευνα, η οποία, αν και δεν σχετίζεται άμεσα με την αγορά, βρίσκεται στην 'πρώτη γραμμή' της δημιουργίας νέας γνώσης που είναι απαραίτητη για τις εφαρμογές του μέλλοντος.

H συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας στο προηγούμενο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο έχει αναγνωριστεί ως ιστορία επιτυχίας και ο ρόλος του έχει ενισχυθεί περαιτέρω στο νέο πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020'. Ο προϋπολογισμός του για την περίοδο 2014-2020 ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 75% σε σχέση με το 7ο ΠΠ).

Οι λόγοι που οι δράσεις του ERC είναι μία ιστορία επιτυχίας -πολλές χώρες ακόμα και η Ελλάδα έχουν υιοθετήσει πολλές από τις πολιτικές του ERC- είναι κυρίως οι εξής: α) Βελτίωση του Ανθρώπινου Δυναμικού της Ευρώπης - προώθηση της επιστημονικής αριστείας, ανεξάρτητα από ηλικία, εθνικότητα και επιστημονικό πεδίο και προσέλκυση και επαναπατρισμό των καλύτερων νέων και έμπειρων ερευνητών, β) Σύνδεση έρευνας & αγοράς μέσω της δράσης 'Proof of Concept'. Το ERC χρηματοδοτεί τη έρευνα και, αν και δεν σχετίζεται άμεσα με την αγορά, βρίσκεται στην 'πρώτη γραμμή' της δημιουργίας νέας γνώσης που είναι απαραίτητη για τις εφαρμογές του μέλλοντος & της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. H δράση ?Proof of Concept? δίνει την δυνατότητα στους ερευνητές που έχουν μία επιχορήγηση από το ERC, να μπορούν να αξιοποιήσουν επιχειρηματικά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Οι υπηρεσίες του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα 'Ορίζοντας'

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) υποστηρίζει ως Εθνικό Σημείο Επαφής (National Contact Point) την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020'. Καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων.

Ως Εθνικό Σημείο Επαφής το ΕΚΤ δεν περιορίζεται μόνο σε δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης, αλλά συνεισφέρει με Ειδικές Εκθέσεις (Intelligent Reports) σχετικά με τις επιδόσεις των Ελλήνων ερευνητών, τις γεωγραφικές και θεματικές περιοχές αριστείας. Πρόκειται για μελέτες με αξιόπιστα στοιχεία και δείκτες που συνεισφέρουν στη χαρτογράφηση της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και την αποτίμηση της ελληνικής συμμετοχής στα Προγράμματα της ΕΕ. Οι εκδόσεις εντάσσονται στον θεσμικό ρόλο του ΕΚΤ για τη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικής πληροφορίας και περιεχομένου.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδόσεων, το ΕΚΤ εξέδωσε μελέτη για την αποτίμηση της ελληνικής συμμετοχής στο Πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ ('5 years of Excellence in the European Research Area, 2007-2011: the case of Greece'), στην οποία παρουσιάζονται οι Έλληνες ερευνητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η γεωγραφική κατανομή των πόρων, η αριστεία ανά επιστημονικό πεδίο, η θέση της χώρας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κ.λπ.

Μάθετε Περισσότερα