Ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ πολιτισμού στις Βρυξέλλες Oι νικητές των βραβείων @diversity, των πρώτων βραβείων για εξαιρετικά παραδείγματα καινοτομίας στον τομέα των Τεχνολογιιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την προώθηση του πολιτισμού ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ πολιτισμού στις Βρυξέλλες, από την κα Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας. Η ελληνική, μάλιστα, πρόταση museofabber του Νίκου Μανιάτη (εταιρεία Museotechniki) διακρίθηκε στην κατηγορία 'πρόσβαση στον πολιτισμό'.
Το '@diversity: καινοτόμες ιδέες για τους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας στην Ευρώπη' είναι ένα πιλοτικό έργο που δρομολογήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα βραβεία περιλαμβάνουν τέσσερις κατηγορίες: 'δημιουργία πολιτισμού', 'διάδοση του πολιτισμού:, 'πρόσβαση στον πολιτισμό' και 'πολιτισμός από νέους'
Το museofabber.com είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία θα παρέχει πρόσβαση σε ψηφιακά αρχεία τριδιάστατων αναπαραστάσεων μουσειακών εκθεμάτων. Στόχος του museofabber είναι να αυξήσει την ικανότητα των μουσείων να παρέχουν πρόσβαση σε πηγές μουσειακού υλικού σε παγκόσμιο επίπεδο και να διευκολύνει τη διανομή τρισδιάστατων τυπωμένων αντιγράφων μουσειακών εκθεμάτων για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Ο ιδρυτής της ελληνικής startup Museotechniki, Νίκος Μανιάτης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο Creativity που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2013, είχε τοποθετηθεί υπέρ της ενίσχυσης το «ανοικτού» σε συνδυασμό με καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, και σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα, προκειμένου να δημιουργηθεί μία νέα επιχειρηματική και πολιτιστική πραγματικότητα.
Όπως δήλωσε και η Επίτροπος, Ανδρούλλα Βασιλείου, σκοπός των βραβείων είναι η προώθηση ταλαντούχων νέων ανθρώπων με καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, παρέχοντας υποστήριξη από την σύλληψη των έργων έως την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων, βοηθώντας παράλληλα να μετασχηματιστούν σε πραγματικότητα της αγοράς.
Οι βραβευθέντες θα λάβουν προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους επαγγελματική καθοδήγηση για κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων, για νομικά ζητήματα, για πρόσβαση σε χρηματοδότηση, για διάθεση στην αγορά και για δικτύωση. Στόχος είναι η προσέλκυση χρηματοδότησης και πελατών για την ιδέα και ο μετασχηματισμός της σε ένα βιώσιμο έργο, προϊόν ή υπηρεσία.
Το «@diversity: καινοτόμες ιδέες για τους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας στην Ευρώπη» είναι ένα πιλοτικό σχέδιο που δρομολογήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο διαγωνισμός ιδεών @diversity προκηρύχθηκε τον Μάιο του 2013 και ενέπνευσε πάνω από 660 άτομα και φορείς από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν. Περισσότερες από 250 ιδέες προτάθηκαν για το διαγωνισμό.
Η πρωτοβουλία @diversity εκτελείται από μια κοινοπραξία αποτελούμενη από την peacefulfish (εταιρία παροχής συμβουλών για τη χρηματοδότηση του δημιουργικού κλάδου, με έδρα το Βερολίνο), τον MFG (γερμανικό οργανισμό καινοτομίας για ΤΠΕ και μέσα μαζικής ενημέρωσης), καθώς και την Kennisland (ολλανδική ομάδα προβληματισμού που επικεντρώνεται στην κοινωνική καινοτομία).