Νέος Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας ο Δρ Χρήστος Βασιλάκος

Ο Δρ Χρήστος Βασιλάκος είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο Δρ Χ. Βασιλάκος, ο οποίος ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του την Παρασκευή 30 Αυγούστου, είναι ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών 'Δημόκριτος', ενώ τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως Εθνικός Εμπειρογνώμονας στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε δηλώσεις του ο νέος Γενικός Γραμματέας υπογραμμίζει ότι άμεσες προτεραιότητες και στόχοι θα είναι η αύξηση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλιών από το ΕΣΠΑ για δράσεις Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ο σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής για Έρευνα και Καινοτομία για τη νέα δημοσιονομική περίοδο 2014-2020, ο συντονισμός και προετοιμασία της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για το α' εξάμηνο του 2014, για τα θέματα Έρευνας και Διαστήματος, η διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογική Ανάπτυξη και η αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων που εποπτεύονται από τη ΓΓΕΤ, η οποία θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του ερευνητικού ιστού της χώρας.

Οι δράσεις θα χαρακτηρίζονται κατ' εξοχήν από αναπτυξιακό χαρακτήρα και θα συμβάλουν τόσο στην αύξηση της απασχόλησης, όσο και στην προσπάθεια μείωσης του φαινομένου της διαρροής του ανθρώπινου δυναμικού προς το εξωτερικό καθώς και στην προσέλκυση ταλαντούχων επιστημόνων από το εξωτερικό στη χώρα μας.

Ο νέος ΓΓ σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών, απ' όπου αποφοίτησε το 1988 και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές έως το 1993 στο ίδιο τμήμα, ασκώντας παράλληλα διδακτικό έργο, ενώ συμμετείχε σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Την περίοδο 1995 έως 2006 ασχολήθηκε ερευνητικά με θέματα περιβάλλοντος, με έμφαση στην καταγραφή και διαχείριση των αέριων ρύπων. Από το Σεπτέμβριο του 2004 έως το τέλος του 2010 ήταν αποσπασμένος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, ως εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για θέματα Έρευνας, Τεχνολογίας και Διαστήματος.

Από τον Μάρτιο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2013 εργαζόταν ως Εθνικός Εμπειρογνώμονας στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής για την έρευνα, στο σχεδιασμό του Horizon 2020, στις πανευρωπαϊκές ερευνητικές υποδομές και την περιφερειακή τους διάσταση, καθώς και στη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την έρευνα.

Ο Δρ. Χρήστος Βασιλάκος έχει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων, ενώ διετέλεσε και κριτής σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Κλείνοντας, ο Δρ. Χρήστος Βασιλάκος επισήμανε ότι αυτό που απαιτείται αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι έντονη δουλειά και αφοσίωση για την επανεκκίνηση του ερευνητικού δυναμικού, έτσι ώστε η Έρευνα και Τεχνολογία να αποτελέσουν έναν σημαντικό μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο από την κρίση.