Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή (582 προτάσεις από 880 επιχειρήσεις) ολοκληρώθηκε η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων για το Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Έρευνας (ΠΑΒΕΤ) 2013. Το πρόγραμμα σχεδίασε και προκήρυξε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων έρευνας και καινοτομίας του ΕΣΠΑ. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν εγχώριες επιχειρήσεις οποιουδήποτε μεγέθους με παραγωγική δραστηριότητα. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων ήταν η 13 Ιουνίου 2013.
Το ΠΑΒΕΤ 2013 στοχεύει στην προώθηση της καινοτομίας, μέσω της βιομηχανικής έρευνας και της πειραματικής ανάπτυξης, με τη χρηματοδότηση έργων που θα εκτελεστούν από δυναμικές και δραστήριες εγχώριες επιχειρήσεις. Σκοπός είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και η ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η συνολική διαθέσιμη δημόσια δαπάνη για το ΠΑΒΕΤ ανέρχεται στα 19.800.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της ΕΕ και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα' και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των πέντε Περιφερειών μεταβατικής στήριξης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013.
Περισσότερες από 880 επιχειρήσεις συνεργάστηκαν για την υποβολή προτάσεων, στο πλαίσιο της προκήρυξης της ΓΓΕΤ. Συνολικά υποβλήθηκαν 582 προτάσεις από μεμονωμένες επιχειρήσεις και από συμπράξεις ανεξάρτητων μεταξύ τους επιχειρήσεων. Συνολικά, ο προϋπολογισμός των υποβεβλημένων προτάσεων ανέρχεται στα 216.986.164 ευρώ και η συνολική αιτούμενη δημόσια δαπάνη σε 139.739.033 ευρώ. Η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το κεφάλαιο 9 (Διαδικασία και Κριτήρια Αξιολόγησης των Προτάσεων) του Οδηγού Εφαρμογής του ΠΑΒΕΤ.
Η κατανομή των υποβεβλημένων προτάσεων ανά επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα διαμορφώνεται ως εξής: 75 προτάσεις για Γεωργία, Αλιεία, Κτηνοτροφία και Βιοτεχνολογία, 49 προτάσεις για Τρόφιμα/Ποτά, 69 προτάσεις για Ενέργεια, 71 προτάσεις για Περιβάλλον, 18 προτάσεις για Χημικές Διεργασίες, 40 προτάσεις για Φαρμακευτικά/Καλλυντικά προϊόντα, 47 για Υλικά, και 213 προτάσεις για Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες και Αυτοματισμούς. Οσον αφορά την περιφερειακή κατανομή των προτάσεων, σύμφωνα με την έδρα της παραγωγικής μονάδας των επιχειρήσεων που δηλώθηκε από τον Συντονιστή, το μεγαλύτερο ποσό του προϋπολογισμού προέρχεται από την Περιφέρεια Αττκής,
Μέσω του ΠΑΒΕΤ θα ενισχυθούν δραστηριότητες και πρωτοβουλίες, οι οποίες αφορούν σε έργα έρευνας και ανάπτυξης, κατοχύρωση δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας (μόνο για ΜμΕ), και προβολή, διάχυση και δικτύωση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.