Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε την πρωτοβουλία της 'Μήνας για τον ανθρώπινο εγκέφαλο', για τον μήνα Μάιο, δεσμεύοντας κονδύλια ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Με σύνολο επενδύσεων στην έρευνα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο που υπερβαίνει το ποσό των 1.9 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει τα νέα αυτά κονδύλια για τη χρηματοδότηση 20 νέων διεθνών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τον ευρωπαϊκό 'Μήνα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο' προβλήθηκε η ευρωπαϊκή έρευνα και καινοτομία στον τομέα των νευροεπιστημών και της γνωστικής λειτουργίας του ανθρώπου, με έμφαση στην επανάσταση που μπορεί να φέρει η μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου στον τομέα της πληροφορικής.
Τα 20 έργα που έχουν προεπιλεχθεί για χρηματοδότηση από την ΕΕ αναμένεται να αποφέρουν νέα στοιχεία και καινοτομίες στους τομείς της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης, των πνευματικών διαταραχών, του πόνου, της επιληψίας και των διαταραχών συμπερφοράς στην παιδική ηλικία. Τα προγράμματα δεν μπορούν να κατονομαστούν έως ότου συναφθούν οριστικά οι συμφωνίες επιχορήγησεις, πρόκειται όμως με βεβαιότητα να αρχίσουν το προσεχές καλοκαίρι. Προκειμένου να προωθηθούν ταυτόχρονα και η καινοτομία, η εφαρμογή των αποτελεσμάτων, καθώς και η άμεση εμπορική τους αξιοποίηση, θα συμμετέχουν ενεργά εταίροι από τη βιομηχανία και τις μικρές επιχειρήσεις στην έρευνα για τις πνευματικές διαταραχές, την επιληψία και τις διαταραχές συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κας Maire Geoghegan-Quinn, αρμόδιας επιτρόπου για την ευρωπαϊκή έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη, η έρευνα του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θα επιφέρει σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Η έρευνα για τις παθήσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου θα συνεισφέρει στην ανακούφιση εκατομμυρίων ασθενών και στην περικοπή των δαπανών περίθαλψης, ενώ, παράλληλα, η αποκρυπτογράφηση της λειτουργίας του θα προσφέρει ένα απολύτως νέο σύνολο υπηρεσιών και προϊόντων ωφέλιμων για την οικονομία.
Από την έναρξη του ισχύοντος προγράμματος-πλαισίου της ΕΕ FP7 (2007-2013) έχουν χρηματοδοτηθεί συνολικά 1.268 έργα με 1.515 συμμετέχοντες από την ΕΕ και εκτός αυτής. Με το επόμενο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζοντας 2020» (2014-2020) θα συνεχίσουν να υπάρχουν ευκαιρίες για την έρευνα του εγκεφάλου στο πλαίσιο των τριών πυλώνων, «επιστημονική αριστεία», «βιομηχανική υπεροχή», και «κοινωνικές προκλήσεις». Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην ενότητα «υγεία, δημογραφική αλλαγή και ευημερία» του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», η οποία θα έχει ως στόχο τη βελτίωση της διάγνωσης, την κατανόηση και τη θεραπεία των παθήσεων. Δεδομένης και της χρηματοδότησης με το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για το «Πρόγραμμα Ανθρώπινος Εγκέφαλος» στο πλαίσιο των Μελλοντικών και Αναδυόμενων Τεχνολογιών, η ΕΕ έχει ως στόχο να θέσει τις επιστημονικές και τεχνικές βάσεις για να επιτευχθεί η ιατρική πρόοδος που θα βελτιώσει δραστικά την ποιότητα ζωής για εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.