Με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής επιχειρηματικής έρευνας σε διεθνές επίπεδο και την προβολή της μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία και δείκτες, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) συνεχίζει την καταγραφή των ερευνητικών δραστηριοτήτων στον επιχειρηματικό τομέα. Σχετική δήλωση για τη σημασία της έρευνας έκανε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Βασίλης Μάγκλαρης.
'Σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, το στοίχημα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας βασίζεται στην αξιοποίηση της «οικονομίας της γνώσης», στη δυνατότητά μας να καινοτομούμε και να παράγουμε υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες.
Υποστηρίζοντας αυτόν τον στόχο, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σχεδιάζει τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Με όρους που εξειδικεύουν στην Ελλάδα τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια «Ένωση Καινοτομίας» (Innovation Union), με έμφαση στην Έρευνα και Καινοτομία, και για το «Ψηφιακό Θεματολόγιο», με έμφαση στην «έξυπνη ανάπτυξη». Κεντρικό ρόλο έχει η στρατηγική της «ευφυούς εξειδίκευσης», η αναγνώριση δηλαδή, σε συνεργασία με τις ελληνικές Περιφέρειες, των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και η ενίσχυση σε κάθε περιφέρεια εκείνων των στρατηγικών προτεραιοτήτων που μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση νέων αναπτυξιακών μοντέλων θέτοντας τη γνώση ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Απόφασή μας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των δράσεων της νέας προγραμματικής περιόδου να βασιστεί σε αξιόπιστα στοιχεία και δείκτες που αποτυπώνουν με ακρίβεια τις περιοχές αριστείας και τα καινοτομικά χαρακτηριστικά της χώρας μας, των ελληνικών περιφερειών και των τομέων της επιστημονικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο αυτό η έρευνα που υλοποιεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας, για τα στατιστικά στοιχεία για την Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη, έχει ουσιαστική σημασία.
Έχει σημασία για τον σχεδιασμό, με βάση πραγματικές ανάγκες, των νέων χρηματοδοτικών δράσεων για την ενίσχυση της Έρευνας και Καινοτομίας (ερευνητικά προγράμματα, επενδύσεις, υποδομές κ.λπ.) σε τομείς κρίσιμους για την εθνική και περιφερειακή αναπτυξιακή προοπτική.
Έχει επίσης σημασία για την επιλογή, με βάση πραγματικές επιδόσεις που θα προκύπτουν από τεκμηριωμένα στοιχεία, των φορέων που θα χρηματοδοτηθούν στο νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω ικανότητες και πόρους που θα κάνουν πραγματικότητα τις νέες αναπτυξιακές πολιτικές.
Με τη συμμετοχή σας στην έρευνα, επιβεβαιώνετε την ένταξή σας στην κοινότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που διακρίνονται για τη δραστηριοποίησή τους στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης και συμβάλλετε στην παραγωγή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων που συνεισφέρουν στον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό στην Ελλάδα, χωρίς να υποεκτιμηθούν οι δυνατότητες της χώρας μας.'
Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει το ερωτηματολόγιο και υλοποιούν δραστηριότητες ΕΤΑ, παρακαλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στη φόρμα ή να επικοινωνήσουν στο e-mail: statisticsRTD@ekt.gr προκειμένου να λάβουν μέρος στην έρευνα.