Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έκθεσης 'She Figures' ('Στοιχεία για τις γυναίκες') που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εκπροσώπηση των γυναικών στους επιστημονικούς κλάδους και στις σταδιοδρομίες με επιστημονικό αντικείμενο εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής. Παρόλο που η αναλογία των γυναικών που ασχολούνται με την έρευνα στην Ευρώπη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 33% των ερευνητών στην Ευρώπη, το 20% των τακτικών καθηγητών πανεπιστημίου και το 15,5 % των επικεφαλής ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης.
Το 2010 η αναλογία των γυναικών σπουδαστών (55%) και πτυχιούχων (59%) υπερέβη τα αντίστοιχα ποσοστά των ανδρών, αλλά ο αριθμός των ανδρών ήταν μεγαλύτερος αναφορικά με τους διδακτορικούς φοιτητές και τους κατόχους διδακτορικού τίτλου (49% και 46% αντιστοίχως για τις γυναίκες). Επιπλέον, στα υψηλότερα κλιμάκια της πανεπιστημιακής σταδιοδρομίας, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 44% των διδακτόρων ερευνητών στην πρώτη βαθμίδα, αλλά μόνο το 20% των ερευνητών στην αντίστοιχη ανώτατη βαθμίδα. Η ελλιπής εκπροσώπηση των γυναικών είναι ακόμα πιο προφανής σε τομείς όπως οι θετικές επιστήμες και η μηχανική.
Με βάση την πρόσφατη έκθεση, οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 40% του συνόλου των ερευνητών στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης, το 40% στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και το 19% στον τομέα των επιχειρήσεων. Ο ρυθμός αύξησης των ποσοστών των γυναικών σε αυτούς τους τομείς παρουσιάζει βελτίωση σε σύγκριση με τους άνδρες ομολόγους τους (+5,1% ετησίως για τις γυναίκες έναντι +3,3% για τους άνδρες κατά την περίοδο 2002-2009), οι γυναίκες ερευνήτριες, όμως, εξακολουθούν να συναντούν εμπόδια στην προσπάθειά τους να αναλάβουν διευθυντικές θέσεις. Αυτό το συμπέρασμα ενισχύεται και από τα στατιστικά δεδομένα που μαρτυρούν ότι σε κάθε δύο άνδρες αντιστοιχεί μόνο μία γυναίκα στα επιστημονικά και διοικητικά συμβούλια ανά την ΕΕ.
Η Maire Geoghegan-Quinn, Επίτροπος αρμόδια για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Επιστήμη, τόνισε ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα στην έρευνα, παρά τη σχετική πρόοδο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Σχετικά με την ανέλιξη των γυναικών σε κορυφαίες θέσεις στον επιστημονικό τομέα, η Επίτροπος υποστήριξε ότι υπάρχει μια 'γυάλινη οροφή', η οποία εμποδίζει την πρόσβαση των γυναικών σε αυτές, γεγονός που αποτελεί αδικία και σπατάλη ταλέντου.
Όσον αφορά στην προώθηση της ισότητας των φύλων στα ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επίτροπος δήλωσε ότι καταβάλλονται στοχοθετημένες προσπάθειες, δεδομένου ότι είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής για την επίτευξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ). Σ'αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή έχει καλέσει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την πρόσληψη, την παραμονή και την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών που ασχολούνται με την έρευνα.
Η έκθεση 'Στοιχεία για τις Γυναίκες' καταρτίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση για την Έρευνα και Καινοτομία και τη Eurostat) σε συνεργασία με τους ανταποκριτές στατιστικής της Ομάδας του Ελσίνκι για τις Γυναίκες και την Επιστήμη. Τα 'Στοιχεία για τις Γυναίκες 2012' αποτελούν την τέταρτη κατά σειρά δημοσίευση ενός συνόλου βασικών δεικτών χρήσιμων για την κατανόηση της κατάστασης των γυναικών στο χώρο των επιστημών και της έρευνας.
Ο κατάλογος των δεικτών έχει εξελιχθεί, ώστε να αποτυπώνει τη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις βαθμίδες και σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους, από την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι την αγορά εργασίας. Τα πορίσματα της έκθεσης δεν περιορίζονται μόνο στις 27 χώρες της ΕΕ, αλλά περιλαμβάνουν και την Ελβετία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Ισλανδία, το Ισραήλ, την Κροατία, τη Νορβηγία και την Τουρκία.