O Ε' κύκλος ομιλιών των Μορφωτικών Εκδηλώσεων 'Επιστήμης Κοινωνία' του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας από 14 Μαΐου έως 4 Ιουνίου (κάθε Τρίτη 19.30 στο ΕΙΕ) με θέμα 'Laser: μία ακτίνα φωτός για την Έρευνα, την Τεχνολογία και τον Ανθρωπο'. Σε αυτόν τον κύκλο, ερευνητές του Ινστιτούτου Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας του ΕΙΕ καθώς και προσκεκλημένοι πανεπιστημιακοί και επιστήμονες, ειδικευμένοι στο θεματικό αντικείμενο της σειράς αυτής των επιστημονικών διαλέξεων, θα παρουσιάσουν μερικές από τις πιο σημαντικές εφαρμογές των laser που συμβάλουν στη βελτίωση και ποιότητα σε πολλούς τομείς της καθημερινής μας ζωής.
Το LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της επιστήμης του 20ου αιώνα. Το θεωρητικό υπόβαθρο της τεχνολογίας αυτής τέθηκε περίπου πριν από 100 χρόνια από τον μεγάλο φυσικό Α. Einstein. Χρειάστηκαν όμως να περάσουν 50 χρόνια για να κατασκευαστεί το πρώτο Ruby laser από τον Αμερικάνο T.Maiman το 1960.
Μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί μία πληθώρα διαφορετικών τύπων Laser από τους γνωστούς Laser pointers των 20 ευρώ μέχρι laser ενσωματωμένα σε γραμμές παραγωγής αξίας εκατομμυρίων ευρώ, που χρησιμοποιούνται για συγκόλληση και κοπή χάλυβα στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην Φ/Β τεχνολογία και ιατρική. Το laser βρίσκει επίσης εφαρμογή στις τηλεπικοινωνίες και επιτόπια στοιχειακή ανάλυση επίγειων ορυκτών αλλά και των πετρωμάτων στην επιφάνεια του πλανήτη Aρη.
Ποιες οι αρχές λειτουργίας του laser και ποια η ιστορία του; Τι ξεχωρίζει το laser από τις συνήθεις πηγές φωτός; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντήσουν οι ομιλίες της Τρίτης 14 Μαΐου, ενώ την επόμενη Τρίτη (21 Μαΐου) οι ομιλίες θα αφορούν τις εφαρμογές των laser στα υλικά σε επίπεδα του ενός εκατομμυριοστού του μέτρου. Την Τρίτη 28 Μαΐου οι ομιλίες θα επικεντρωθούν στις εφαρμογές των laser στη βιοιατρική και ο κύκλος θα κλείσει (στις 4 Ιουνίου) με ομιλίες αφιερωμένες στις εφαρμογές των laser σε μοντέρνες τεχνολογίες του 21ου αιώνα (όπως Φ/Β τεχνολογία και οπτικές τηλεπικοινωνίες).
Οι μορφωτικές εκδηλώσεις 'Επιστήμης Κοινωνίας' πραγματοποιούνται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο αμφιθέατρο 'Λεωνίδας Ζέρβας' (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Στο τέλος κάθε ομιλίας ακολουθεί συζήτηση μεταξύ κοινού και ομιλητών. Επίσης, χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης για το σύνολο των εκδηλώσεων σε κάθε ενδιαφερόμενο. Οι ομιλίες θα μεταδίδονται ζωντανά στη διεύθυνση http://www.ekt.gr/events/live. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στα τηλέφωνα 210 7273516+700 και e-mail: gramma@eie.gr & mkont@eie.gr.