egg (enter-grow-go): Μία πρωτοβουλία για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας

Στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την τόνωση της νεανικής επιχειρηματικότητας αποβλέπει το πρόγραμμα egg (enter-grow-go), μια πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank και της μονάδας Corallia του ερευνητικού κέντρου 'Αθηνά'. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις και να παρέχει τα ιδανικά εργαλεία, προκειμένου οι νέοι να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.Το egg προσκαλεί νέους και νέες 18-35 ετών (πτυχιούχους ή φοιτητές πανεπιστημίων) που έχουν μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα και την όρεξη να την μετατρέψουν σε επιτυχημένη δραστηριότητα, να υποβάλουν υποψηφιότητα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μέχρι τις 26 Μαρτίου 2013.

Η πρώτη φάση του προγράμματος (enter), περιλαμβάνει το διαγωνιστικό τμήμα, κατά το οποίο ελέγχονται οι τυπικές προϋποθέσεις και η πληρότητα του κάθε φακέλου, γίνεται η αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων και η τελική αξιοκρατική επιλογή 20 εξ αυτών. Τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής των business plans αφορούν στην καινοτομία, την προοπτική και τη βιωσιμότητα του σχεδίου, σύμφωνα με την κρίση της 9μελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής από διακεκριμένους επιστημόνες, επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες με επιχειρηματική αντίληψη και κατανόηση περί νεοσύστατων επιχειρήσεων.

Οι νέοι και οι νέες, το επιχειρηματικό σχέδιο των οποίων θα προκριθεί στη δεύτερη φάση (grow), θα έχουν στη διάθεσή τους, για έναν ολόκληρο χρόνο, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης (incubation), επιτάχυνσης (acceleration), και συνεργασίας (co-working), εστιάζοντας εντατικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους ιδέας και αξιοποιώντας δράσεις και εργαλεία που θα τους παρέχονται.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένα και πεπειραμένα πρόσωπα από όλο το φάσμα των κλάδων της οικονομίας και της επιστήμης, η κτηριακή υποδομή με λειτουργικούς και άρτια εξοπλισμένους συνεργατικούς γραφειακούς χώρους, καθώς και υποστηρικτικές υπηρεσίες 'μιας στάσης' (one-stop-shop) για θέματα σχετικά με την εκκίνηση και τη λειτουργία της κάθε ομάδας (υπηρεσίες λογιστικής και εταιρικής διαχείρισης, διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, εταιρικής ταυτότητας και επικοινωνίας, προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας και νομικής κατοχύρωσης, τεχνικής υποστήριξης πληροφορικής καθώς και οικονομικών συμβουλών και δικτύωσης με επενδυτικά σχήματα).

Τέλος, θα προσφέρεται επιχειρηματική κατάρτιση μέσω ενός τρίμηνου εντατικού προγράμματος εκπαίδευσης (business bootcamp), ειδικά σχεδιασμένου για τις ανάγκες νεοσύστατων επιχειρήσεων, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης του επιχειρηματικού σχεδίου κάθε ομάδας προς ένα αξιοποιήσιμο προϊόν ή υπηρεσία.

Στην τρίτη και τελική φάση (go), οι δύο φορείς του Προγράμματος επιδιώκουν να έχει επιτευχθεί η ωρίμανση όλων των επιχειρηματικών σχεδίων, παρέχοντας ταυτόχρονα σε όλες τις ομάδες τη γνώση και την εμπειρία τους σχετικά με την κεφαλαιοποίηση της αξίας της ιδέας τους με ιδίους πόρους ή μέσω άντλησης επενδυτικών ή άλλων κεφαλαίων.

Οι μέντορες που θα παρέχουν συμβουλευτική καθοδήγηση σε θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης θα συναντιούνται σε τακτική βάση με τους συμμετέχοντες καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος. Επιπλέον, μια σειρά κορυφαίων επιχειρήσεων και οργανισμών της ελληνικής και διεθνούς αγοράς συμμετέχουν ως χορηγοί και υποστηρικτές, παρέχοντας δωρεάν χρήσιμες υπηρεσίες και υποδομές υψηλού επιπέδου.

Περνώντας από την αξιόλογη έρευνα σχετικά με προϊόντα ανταγωνιστικά διεθνώς στη βιώσιμη παραγωγική δραστηριότητα, από την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος στην ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, το πρόγραμμα egg (enter-grow-go) είναι μία ολοκληρωμένη πρωτοβουλία για την ενίσχυση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Μάθετε Περισσότερα