Το νέο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία 'Ορίζοντας 2020' (2014-2020) παρουσιάστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στις 5 Φεβρουαρίου 2013 στο Αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος'. Στην ημερίδα παρευρέθηκε ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Robert-Jan Smits.
Την περίοδο 2014-2020, τα κονδύλια για την έρευνα και την καινοτομία αναμένεται να ενισχυθούν, τόσο μέσω του προγράμματος Ορίζοντας, όσο και μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων. Συγκεκριμένα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, προβλέπει τη διάθεση 80 δισ. ευρώ για την έρευνα στο πρόγραμμα Ορίζοντας. Οι πρώτες προκηρύξεις αναμένεται να ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο του 2013, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας που αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2014.
Όσον αφορά τα Διαρθρωτικά Ταμεία, η 'ευφυής εξειδίκευση' των περιφερειών αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή τους από τα Ταμεία Συνοχής για θέματα έρευνας και τεχνολογίας. Βασίζεται στο Συγκριτικό πλεονέκτημα, στις Επιλογές, στην Κρίσιμη μάζα και στη Συνεργασία-καθοδήγηση. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να σχεδιαστούν οι εθνικές και περιφερειακές προτεραιότητες, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και με επίκεντρο τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι περιφερειακές υποδομές και να ενισχυθούν οι συνέργειες μεταξύ εθνικών προγραμμάτων και Ορίζοντα 2020.
Σύμφωνα με τον Robert-Jan Smits, η Ευρώπη, για να είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να επενδύσει στην επιστήμη και την καινοτομία. Δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις χώρες της Ασίας, σε επίπεδο κόστους εργασίας, οπότε θα πρέπει να περάσει στην 'πράξη' με παραγωγή καινοτόμων και ποιοτικών προϊόντων. 'Το πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020' μπορεί να δώσει ένα άμεσο τονωτικό ερέθισμα στην οικονομία και να εξασφαλίσει την επιστημονική και τεχνολογική βάση και βιομηχανική ανταγωνιστικότητα για το μέλλον, υποσχόμενο μια πιο έξυπνη, αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία', υπογράμμισε ο R.J. Smits.
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας καθηγητής Βασίλης Μάγκλαρης παρουσίασε τον ρόλο της ΓΓΕΤ στον προγραμματισμό για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, υπογράμμισε πως, στην επόμενη φάση του, θα στηρίζεται σε ένα αρκετά ανταγωνιστικό πλαίσιο, την ευφυή εξειδίκευση και τη συμπληρωματικότητα με το πρόγραμμα Ορίζοντας.
Ο καθηγητής Κώστας Φωτάκης, Συντονιστής της Συνόδου των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, υπογράμμισε πως οι ελληνικοί οργανισμοί ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο και έτοιμοι για τον Ορίζοντα 2020. 'Αυτό που μας προβληματίζει είναι το περιβάλλον, λόγω της κρίσης, το οποίο δεν βοηθά την έρευνα και τους φορείς της να αναπτυχθούν και να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικοί', συμπλήρωσε ο Κ. Φωτάκης.
Σημειώνεται πως το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τα προγράμματα του 7ου ΠΠ: 'Υγεία', 'Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών', 'Ενέργεια', 'Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες', 'ΙΔΕΕΣ', 'ΑΝΘΡΩΠΟΙ - Δράσεις Marie Curie', 'Ερευνητικές Υποδομές', 'Περιφέρειες της Γνώσης' και 'Ερευνητικό Δυναμικό'. Οι υπηρεσίες του ΕΚΤ παρέχονται χωρίς κόστος και περιλαμβάνουν τη λειτουργία ειδικού δικτυακού τόπου για το 7ο ΠΠ (http://www.ekt.gr/fp7) και Γραφείου Υποστήριξης (http://helpdesk.ekt.gr/fp7) ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με την προετοιμασία των προτάσεων και τον έλεγχο των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων, καθώς και την εξεύρεση συνεργατών από όλη την Ευρώπη.