Απολογισμός του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου 'Έξυπνες Ιδέες, Ελκυστικές Βιβλιοθήκες'

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 8ο Διεθνές Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) με θέμα 'Έξυπνες Ιδέες, Ελκυστικές Βιβλιοθήκες' που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών επαγγελματιών του χώρου των βιβλιοθηκών. Στον φιλόξενο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Έλληνες και ξένοι ομιλητές παρουσίασαν, στις 5-6 Οκτωβρίου 2012, πολλές δράσεις και κατευθύνσεις για λειτουργικές βιβλιοθήκες στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης. Όλοι τόνισαν πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι βιβλιοθήκες πρέπει να στραφούν στην καινοτομία και να επιστρατεύσουν τη φαντασία τους, εφευρίσκοντας οικονομικές λύσεις για νέα προγράμματα και υπηρεσίες.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να δοθεί στο ελληνικό κοινό και τους Έλληνες βιβλιοθηκονόμους ειδικότερα, η ευκαιρία να ενημερωθούν από συναδέλφους τους από την Ελλάδα και το εξωτερικό για επιτυχημένα προγράμματα από συστήματα βιβλιοθηκών ανά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η ανάγκη για ανάπτυξη έξυπνων και χρήσιμων προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται και σε ειδικές κοινότητες νέων και μεταναστών, είναι ακόμη μεγαλύτερη κατά την παρούσα οικονομική κρίση, ενώ ο ρόλος των βιβλιοθηκών ως χώροι, με ιδιαίτερη δυναμική και πολλές προοπτικές, στην υπηρεσία των πολιτών αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η Iσπανίδα Felicidad Campal από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Σαλαμάνκα τόνισε πως 'οι βιβλιοθήκες μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης στην παρούσα συγκυρία', η Αμερικανίδα Betsy Fowler από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο Chesapeake της Virginia παρότρυνε τους συμμετέχοντες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται με την κρίση. Τη σημασία των βιβλιοθηκών ως χώροι κοινωνικής συνεύρεσης υπογράμμισαν η Νορβηγίδα Leikny Haga Indergaard από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Bergen και οι δύο Ολλανδοί Marion Mertens και Ben Janssen της Δημόσιας Βιβλιοθήκης στο Venlo. H Γερμανίδα Gabriele R?sch από τη Δημοτική βιβλιοθήκη στο Αμβούργο παρουσίασε ένα πετυχημένο σύστημα εθελοντικής εργασίας, ενώ ο Δημήτρης Πρωτοψάλτου παρουσίασε τις καλοκαιρινές δράσεις της πρωτοβουλίας Future Library.

O Γεώργιος Γλωσσιώτης και η Χριστίνα Κυριακοπούλου από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης μίλησαν για τον ρόλο των Ενώσεων στην καινοτομία των βιβλιοθηκών και η μουσικολόγος Βασιλική Κουτσομπίνα παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΜελΟδύσσεια της Μουσικής Βιβλιοθήκης 'Λίλιαν Βουδούρη'. Στην εξωστρέφεια, στο καινούργιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων της και στην ενίσχυση του ρόλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης αναφέρθηκαν η Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου, Πρόεδρος των Φίλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, και η Αντωνία Αράχωβα, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Το Συνέδριο μεταδόθηκε ζωντανά στο Διαδίκτυο με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Οι παρουσιάσεις των ομιλητών και οι βιντεοσκοπημένες ομιλίες διατίθενται στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου καθώς και στο Αποθετήριο Ήλιος του ΕΙΕ.

Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) ιδρύθηκε το 2003 από εκπροσώπους από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς με σκοπό να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των βιβλιοθηκών στην Ελλάδα. Αποτελεί ένα μοντέλο ισομερούς και ισότιμης αντιπροσώπευσης και συνεργασίας των φορέων που την απαρτίζουν, με στόχο να προσφέρει γνώσεις και υποστήριξη στην ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. Στην ΟΕΕΒ συμμετέχει ενεργά το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Μάθετε Περισσότερα