Ημερίδα με τίτλο 'Εκπαίδευση και Δημοκρατία: Η πρόκληση της Ψηφιακής Τεχνολογίας' πραγματοποιείται το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου (10.00- 18.00) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στον Κύκλο 'Οι Διάλογοι των Αθηνών' διοργανώνεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της Πράξης 'Ακαδημία Πλάτωνος: η Πολιτεία και ο Πολίτης'.
Σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες εξελίξεις πολιτικοοικονομικού χαρακτήρα, στόχος της Ημερίδας είναι να ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας και προβληματισμού μεταξύ εκπροσώπων των πολιτικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και εκπροσώπων της τέχνης, σχετικά με τον τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η ψηφιακή τεχνολογία για τον εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης. Προσεγγίζοντας την εκπαίδευση με την ευρύτερη έννοια της -που περιλαμβάνει τη δια βίου μάθηση, τη διάθεση και διαχείριση πολιτιστικού περιεχομένου-, ο δημιουργικός διάλογος πάνω σε ζητήματα ψηφιακού πολιτισμού και εκπαίδευσης αναμένεται να θέσει θεμέλια σχεδιασμού πολιτικής για το μέλλον.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διεπιστημονικές προσεγγίσεις και ενδιαφέρουσες συζητήσεις από διακεκριμένους ομιλητές, όπως: Σταμάτης Κριμιζής (Ερευνητής, Ακαδημαϊκός, Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας), Δημήτρης Γκούσκος (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Εύη Σαχίνη (Προϊσταμένη Τμήματος Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης), Charlotte Roueche (Καθηγήτρια στο King's College London και Senior Research Fellow in Digital Hellenic Studies), Γεώργιος Μητακίδης (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πάτρας, DIGITAL ENLIGHTENMENT FORUM), Θανάσης Χατζηλάκος (Καθηγητής, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Χατζηπανάγος Στυλιανός (Λέκτορας, King?s College, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου), Peter Meineck (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης) κ.ά.
Στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν και οι πολιτικές & δράσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για την αξιοποίηση έγκριτου ψηφιακού περιεχομένου Επιστήμης & Πολιτισμού στην εκπαίδευση. Τίτλος της ομιλίας της Εύης Σαχίνη είναι: 'Προετοιμάζοντας το μέλλον του κοινού μας παρελθόντος: καλλιεργούμε τον ενιαίο ανοικτό ψηφιακό χώρο για τον ελληνικό πολιτισμό και την παιδεία'.
Η Ημερίδα αποτελεί συνέχεια των 'Διαλόγων των Αθηνών', με τους οποίους εγκαινιάστηκε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τον Νοέμβριο του 2010, και οι οποίοι συνεχίζονται διαδικτυακά μέσω του ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού Athens Dialogues e-journal, το οποίο επιμελείται επιστημονικά το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard. Η Ημερίδα κλείνει τον κύκλο διοργανώσεων για το 2012 (προηγούμενες ημερίδες για την Πρόκληση της Μετανάστευσης και τη σχέση της Επιστήμης, Τεχνολογίας και Ηθικής πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και στις 3 Νοεμβρίου 2012 στη Βοστώνη, αντίστοιχα). Θα ακολουθήσουν τα επόμενα έτη 2013 και 2014, τρεις συναντήσεις ετησίως.
Σημειώνεται ότι οι 'Διάλογοι των Αθηνών' ήταν ένα διεθνές συνέδριο με διεπιστημονικό χαρακτήρα και σκοπό τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του Ελληνικού Πολιτισμού και του σύγχρονου κόσμου, που αποτέλεσε ένα σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός, το οποίο παρακολούθησαν ζωντανά και διαδικτυακά περισσότερα από 50.000 άτομα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Επίσης, θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Διαδικτύου και στις δυο γλώσσες στη διεύθυνση http://www.sgt.gr/gr/programme/event/982 . Περισσότερες πληροφορίες για την Ημερίδα (Πρόγραμμα, Ομιλητές) παρέχονται στον δικτυακό τόπο http://www.athensdialogues.org.