Έως τις 30 Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους οι ελληνικές ερευνητικές ομάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν στον 2ο διαγωνισμό εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας 'Η Ελλάδα Καινοτομεί!' του ΣΕΒ και της Eurobank. Η μεγάλη απήχηση και σημασία του διαγωνισμού αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι τέσσερις νικήτριες ομάδες του 1ου Διαγωνισμού 'Η Ελλάδα Καινοτομεί!' συνεχίζουν την έρευνα τους, αλλά ταυτόχρονα έχουν έρθει σε επαφή με επιχειρήσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Oι τέσσερις νικήτριες ομάδες του 1ου Διαγωνισμού 'Η Ελλάδα Καινοτομεί!' συνεχίζουν την έρευνα τους, αλλά ταυτόχρονα έχουν έρθει σε επαφή με επιχειρήσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Όπως επισημαίνει η Δρ Στέλλα Μπεζεργιάννη, εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας του ΕΚΕΤΑ, που κέρδισε το β' βραβείο στην κατηγορία 'Καινοτομία' για την παραγωγή βιοντίζελ από τηγανέλαιο: 'Η εξέλιξη της τεχνολογίας αυτής οφείλεται πραγματικά στο γεγονός ότι ασχολούμαι με αυτό το αντικείμενο με πολλή αγάπη'. Την ομάδα έχουν προσεγγίσει πολλές επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ασία και τις ΗΠΑ. Στόχος των επαφών αυτών είναι η επένδυση στην ίδια την τεχνολογία, αλλά και η ανάπτυξη βιομηχανικών μονάδων βασισμένων σε αυτή.
Οσον αφορά την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ που κέρδισε το α' βραβείο στην ίδια κατηγορία, για το AquAsZero (ένα κοκκώδες στερεό υλικό, που απομακρύνει το αρσενικό από το πόσιμο νερό), το επόμενο στάδιο της έρευνας για το προϊόν, που έχει ήδη πατενταριστεί διεθνώς, περιλαμβάνει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που εμπλέκονται στη συνεχή παραγωγή του και στην εφαρμογή του σε πραγματικές συνθήκες, για να περάσει ύστερα στο στάδιο της επιχειρηματικής προώθησης.
Από την πλευρά του, ο κ. Ζαφείρης Πολίτης, επικεφαλής της ομάδας της Raycap που έλαβε το α' βραβείο στην κατηγορία 'Εφαρμοσμένη Έρευνα' (για το 'Σύστημα υψηλών προδιαγραφών για προστασία σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών ή διατάξεων από κρουστικές υπερτάσεις του ηλεκτρικού δικτύου'), επισημαίνει: 'Η βράβευση μας έδωσε επιπλέον ώθηση να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο έργο που χαράξαμε τόσα χρόνια'.
Ο κ. Τάκης Βαρελάς, από την ομάδα της Danaos που πήρε το δεύτερο βραβείο στην ίδια κατηγορία (για το 'Προηγμένο λογισμικό προγραμματισμού επιχειρησιακών πόρων, κατάλληλα σχεδιασμένο για την υποστήριξη ναυτιλιακών επιχειρήσεων'), συμπληρώνει: 'Η βράβευση μάς έδωσε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να συμμετάσχουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς και να έχουμε σημαντικές επιτυχίες'.
Και οι δύο ομάδες έχουν αποσπάσει και άλλα βραβεία σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Παράλληλα, τα προϊόντα της έρευνάς τους κατακτούν τις αγορές: το strikesorb DRM της Raycap συνεχίζει να διατίθεται και να σημειώνει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία στις διεθνείς αγορές, ενώ το ευφυές λογισμικό της Danaos χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, κυρίως από τον κλάδο της ναυτιλίας για τον οποίο άλλωστε και σχεδιάστηκε.
Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό 'Η Ελλάδα Καινοτομεί!' μπορούν να συμμετέχουν μεμονωμένοι ερευνητές, ερευνητικές ομάδες, επιχειρήσεις, με προϊόντα εφαρμοσμένης έρευνας, τα οποία έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία τρία χρόνια και είναι ώριμα για εμπορική αξιοποίηση, ή προϊόντα και υπηρεσίες με καινοτόμα χαρακτηριστικά.
Τα βραβεία του διαγωνισμού είναι χρηματικά: 15.000 ευρώ για τον πρώτο νικητή και 8.000 ευρώ για τον δεύτερο, σε κάθε μία από τις δύο κατηγορίες (Εφαρμοσμένη Έρευνα και Καινοτομία). Οι 20 προτάσεις που θα περάσουν στην δεύτερη φάση, μετά από την αρχική αξιολόγηση, θα παρουσιαστούν σε ανοικτές για το κοινό εκθέσεις και σε επιστημονικές ημερίδες σε ολόκληρη τη χώρα, θα παρουσιαστούν στον επιχειρηματικό κόσμο και θα προβληθούν μέσα από τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκστρατείες δημοσιότητας του διαγωνισμού.
Μάθετε Περισσότερα
- Aφιέρωμα στον 1ο Διαγωνισμό 'Η Ελλάδα Καινοτομεί!' (τ. 84
- περιοδικό 'Καινοτομία
- Έρευνα και Τεχνολογία')
- 2ος διαγωνισμός 'Η Ελλάδα Καινοτομεί!'