Η καινοτομία και οι τεχνολογίες αιχμής, ως καθοριστικές παράμετροι για την ανάπτυξη μιας δυναμικής οικονομίας που θα στηρίζει σύγχρονες θέσεις εργασίας και την χάραξη εθνικών στρατηγικών, τέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης 'Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Τεχνολογικές Προτεραιότητες' που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στις 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε μια ευρεία δημόσια συζήτηση για τις τεχνολογικές προτεραιότητες της χώρας και την αλληλεξάρτηση έρευνας, τεχνολογίας, καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας.
Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία στο διεθνές περιβάλλον είναι η ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών που αφορούν στην Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία (ΕΤΑΚ)', σημείωσε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Βασίλης Μάγκλαρης, ο οποίος παρουσίασε τους κύριους άξονες πολιτικής της ΓΓΕΤ:
1. Ενίσχυση της ερευνητικής αριστείας σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς καινοτομίας,
2. Δράσεις ΕΤΑΚ που υποστηρίζουν τις εθνικές αναπτυξιακές προτεραιότητες,
3. Ενίσχυση της περιφερειακής καινοτομίας μέσω της έξυπνης εξειδίκευσης
4. Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα προς όφελος του παραγωγικού ιστού αλλά και της κοινωνίας (π.χ. ΣΔΙΤ),
5. Αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού της χώρας,
6. Ενίσχυση υφιστάμενων ερευνητικών υποδομών και η δημιουργία νέων,
7. Αύξηση της συμμετοχής στον στον Ευρωπαϊκό χώρο Έρευνας και ειδικότερα στο Horizon 2020,
8. Συνέργεια Δημόσιων και Ιδιωτικών πόρων σε συνδυασμό με Διαρθρωτικά και Ανταγωνιστικά Προγράμματα ΕΤΑΚ τόσο σε Εθνικό όσο και σε Περιφερειακό επίπεδο,
9. Αξιοποίηση της καινοτομίας από τον δημόσιο τομέα,
10. Προετοιμασία σε θέματα ΕΤΑΚ της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Α' Εξάμηνο 2014.
Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε την ανάγκη για σταθερό θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων σε Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), παροχή κινήτρων για μια οικονομία έντασης γνώσης/καινοτομίας, και συνέργειες μεταξύ των ερευνητικών ομάδων σε Πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς και επιχειρήσεις. Παράλληλα, επισήμανε ότι η ΓΓΕΤ επιταχύνει την απορρόφηση του ΕΣΠΑ με απλοποιημένες διαδικασίες και καταρτίζει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Έρευνας και Καινοτομίας για την προγραμματική περίοδο 2013-2020.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Δημήτρης Κορπάκης, επικεφαλής της Μονάδας 'Regional Dimension of Innovation and Links with Cohesion Policy' της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ, παρουσίασε τη στρατηγική της ΕΕ για την Ευρώπη 2020, στην οποία συνδυάζονται το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 και τα νέα Διαρθρωτικά Ταμεία σε μια πολιτική για την οικονομική αναδιάρθρωση των περιφερειών με βάση την έξυπνη εξειδίκευση (Smart Specialization). Όπως μάλιστα επισήμανε, οι ελληνικές περιφέρειες έχουν όλες τις προϋποθέσεις να πετύχουν σημαντικά οφέλη, εφόσον επιλέξουν τομείς με ιδιαίτερο συγκριτικό πλεονέκτημα και εστιάσουν τις προσπάθειές τους στον προσανατολισμό των επενδύσεών τους σε Έρευνα και Καινοτομία.
Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χάρης Κυριαζής, σημείωσε: 'Ο ΣΕΒ αντιλαμβάνεται ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις αποτελούν καθοριστική παράμετρο στην ανάπτυξη μίας δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στρατηγικής τεχνολογικής πληροφόρησης για την αποτελεσματική παρακολούθηση των τεχνολογικών θεμάτων. Ο μηχανισμός αυτός είναι το Δίκτυο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ενημέρωσης που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.'
Το Δίκτυο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ενημέρωσης παρουσίασε ο κ. Νίκος Μελανίτης από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ. Το Δίκτυο αυτό, προς το παρόν, χαρτογραφεί τις τεχνολογίες αιχμής σε 8 τομείς ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα: Υγεία & Βιοτεχνολογία, Τρόφιμα, Πληροφορική & Επικοινωνίες, Νανοτεχνολογία, Υλικά & Διεργασίες, Ενέργεια, Περιβάλλον, Μεταφορές. Οι 55 τεχνολογίες αιχμής επιλέχθηκαν από εμπειρογνώμονες από τον ερευνητικό και επιχειρηματικό χώρο και αναδείχθηκαν ως ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριότητας και οικονομικής ανάπτυξης έως το 2020. Η επιλογή των τεχνολογιών έγινε με μεθοδολογικά κριτήρια την ύπαρξη αγοράς, διακεκριμένης τεχνολογικής και ερευνητικής παραγωγής, δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων με εκφρασμένο ενδιαφέρον στην τεχνολογία, αλλά και την προσδοκώμενη προστιθέμενη αξία στην ελληνική αγορά.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, την οποία συντόνισε ο Γιάννης Καλογήρου (Καθηγητής ΕΜΠ, Εργαστήριο Βιομηχανικής & Ενεργειακής Οικονομίας) και στην οποία συμμετείχαν οι κκ. Σταμάτης Κριμιζής (Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, Επιστημονικός Διευθυντής Πανεπιστημίου Johns Hopkins), Αγνή Σπηλιώτη (Διεύθυνση Υποστήριξης Ερευνητικών Προγραμμάτων, Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας), Γιάννης Πασπαλιάρης (Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής Εργαστηρίου Μεταλλουργίας, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών Μηχανικών), Κώστας Τσεκούρας (Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος Επιστημονικού Πάρκου Πατρών), Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης (Γενικός Διευθυντής, Σύνδεσμος Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος), Τατιάνα Κογεβίνα (Vice-President, Corporate Development, RAYCAP ΑΕ) και Σπύρος Φωτεινός (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Έρευνας & Καινοτομίας, LAVIPHARM). Οι ομιλητές συμφώνησαν πως η συνεργασία ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων είναι αναγκαία για την προώθηση της έξυπνης εξειδίκευσης και της ανοικτής καινοτομίας.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο Πρόεδρος του ΙΤΕ κ. Κώστας Φωτάκης, ενώ παρευρέθηκε η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και ?λλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κα Αννα Δαλλαπόρτα.