Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία 'We mean Business' για την επιχειρηματικότητα των νέων

Εκδήλωση με θέμα 'We mean Business: Επενδύουμε στους νέους, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα' διοργάνωσαν το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, ο Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στις 16 Οκτωβρίου, στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών). Στόχος της Εθνικής Ημερίδας Πληροφόρησης για την πρωτοβουλία 'We Mean Business' ήταν να ενημερώσει τους νέους για τις δυνατότητες απασχόλησης που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προσλάβουν ασκούμενους, ώστε να ενισχυθούν οι δεξιότητες των νέων και να δοθεί ώθηση στην απασχολησιμότητα.

Ο Πρόεδρος του ΙΚΥ, καθ. Νίκος Δεμερτζής, αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναπροσανατολισμού των εθνικών στόχων προς μία Οικονομία της Καινοτομίας με θετικά και αποφασιστικά βήματα, αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά εργαλεία ως μοχλό ανάπτυξης. Η πρακτική άσκηση μέσω Erasmus και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω της κινητικότητας, που προσφέρει το Πρόγραμμα Leonardo Da Vinci, αποτελούν σύγχρονα εργαλεία επαγγελματικής εξέλιξης των νέων αλλά και ενίσχυσης της απασχολησιμότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Ν. Δεμερτζής υπογράμμισε ότι το ΙΚΥ θα προσφέρει, τα επόμενα χρόνια, υποτροφίες σε γνωστικά αντικείμενα αιχμής και καινοτομίας.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), κα Αργυρώ Καραχάλιου, αναφέρθηκε στις μακρόχρονες δράσεις του ΕΚΤ προς την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο την ενεργό υποστήριξη για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, όσο και την ολοκληρωμένη υποστήριξη των επιχειρήσεων και την προώθηση της καινοτομίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΕΚΤ στο δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι διαφόρων οργανισμών όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βιομηχανικά και εμπορικά επιμελητήρια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και φορείς που εμπλέκονται με τα Προγράμματα Erasmus και Leonardo da Vinci.

Η κυρία Αλεξάνδρα Μπάκα, Υπεύθυνη Σχεδίων Κινητικότητας του Leonardo da Vinci, και η κυρία Ελίνα Μαυρογιώργου, Υπεύθυνη πρακτικής άσκησης Erasmus, παρουσίασαν λεπτομερώς τα προγράμματα Leonardo da Vinci και Erasmus, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε εκτενής συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές ωφελουμένων από τα δυο προγράμματα. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσίαση που έκαναν η κα Μύριαμ Μαρούλη, πρώην φοιτήτρια πρακτικής άσκησης Erasmus από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και νυν εργαζόμενη στην Heineken Experience στην Ολλανδία, μαζί με τον προϊστάμενο της, κ. Dirk Lubbers. Η Μ. Μαρούλη όχι μόνο ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρακτική της, ύστερα από πέντε μήνες, αλλά πλέον έχει προσληφθεί στην εταιρεία. Αξιοποίησε την ευκαιρία που της δόθηκε με το πρόγραμμα Erasmus και χάρις στη δουλειά της προσελήφθη ως design coordinator. Πρόσφατα μάλιστα της έκαναν πρόταση και από άλλο τμήμα της εταιρείας, και έτσι θα δουλεύει ταυτόχρονα και για την παγκόσμια καμπάνια της Heineken για τον Τζέιμς Μποντ.

Στη συνέχεια η Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, κα Ιφιγένεια Γεωργιάδου παρουσίασε τα οφέλη που έχει το Κέντρο της από την υποδοχή ξένων φοιτητών Erasmus και αποφοίτων Leonardo da Vinci. Μάλιστα, 3 φοιτήτριες Erasmus και μια ασκούμενη Leonardo da Vinci, από την Πολωνία και την Τσεχία, μοιράστηκαν και αυτές με το κοινό την έως τώρα εμπειρία τους να εργάζονται στην Ελλάδα μέσω των δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Δύο ακόμη ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις έγιναν από τον κ. Δημήτριο Σουλιώτη, Διευθυντή στο ΙΕΚ Γλυφάδας, και την κα Ελίζα Πετράκη, Recruitment and Development Manager στην Grecotel, οι οποίοι ανέλυσαν τα οφέλη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Leonardo da Vinci.

Οι εισηγήσεις και τα βίντεο των ομιλητών είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο της εκδήλωσης: http://www.ekt.gr/news/events/ekt/2012-10-16/index.html.

Η πρωτοβουλία 'We Mean Business'

Σύμφωνα με έρευνες της ΕΕ, λίγες εταιρείες γνωρίζουν τη δυνατότητα πρόσληψης ασκουμένου στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Η εκστρατεία 'We Mean Business' προβάλλει τα οφέλη από τη δημιουργία θέσεων πρακτικής άσκησης μέσα στις επιχειρήσεις που απευθύνονται σε νέους στο διεθνές περιβάλλον.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ΕΕ που στοχεύει να ενθαρρύνει επιχειρήσεις να προσλάβουν ασκούμενους, ώστε να ενισχυθούν οι δεξιότητες των νέων και να δοθεί ώθηση στην απασχολησιμότητα. Με την πρακτική άσκηση, οι νέοι μεταβαίνουν ομαλά από την εκπαίδευση/κατάρτιση στην πρώτη θέση εργασίας. Οι επιχειρήσεις επίσης επωφελούνται, καθώς μπορούν να εντοπίζουν μελλοντικούς, δυνητικά άριστους εργαζομένους που συμβάλλουν με φρέσκιες ιδέες στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Την περίοδο 2012-2013, η Επιτροπή θα ενισχύσει οικονομικά 280.000 θέσεις πρακτικής άσκησης, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Leonardo da Vinci και Erasmus για σπουδαστές της επαγγελματικής κατάρτισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Νέες δεξιότητες, καινοτόμες ιδέες, νέα πεδία ανάπτυξης δραστηριοτήτων με ευρωπαϊκή προοπτική, νέες αντιλήψεις, δυνατότητα εντοπισμού μελλοντικών εργαζομένων, ενίσχυση της εξωστρέφειας, αύξηση της παραγωγικότητας αποτελούν ορισμένα από τα οφέλη που προσφέρονται στις επιχειρήσεις, μέσα από την υποδοχή φοιτητών/αποφοίτων από ξένες χώρες για πρακτική άσκηση.

Ταυτόχρονα, οι νέοι έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία μέσω της πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη με στόχο την ομαλή μετάβαση από το στάδιο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στο στάδιο της εξεύρεσης μιας πρώτης καλής θέσης εργασίας. Κατά την πρακτική τους άσκηση οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν τις δεξιότητες τους, να αφομοιώσουν και να εφαρμόσουν δημιουργικά την επιστημονική γνώση, να αναπτύξουν επαγγελματική συνείδηση στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο εργασίας. Ειδικός δικτυακός τόπος (http://we-mean-business.europa.eu) παρέχει πληροφορίες και συνδέσμους σχετικά με το πώς μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι θέσεις πρακτικής άσκησης στην Ευρώπη, ενώ ενημερωτικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Σημειώνεται ότι μια άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη είναι το δίκτυο Enterprise Europe Network. Στην Ελλάδα, το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas (http://www.enterprise-hellas.gr) αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στο χώρο της καινοτομίας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Παρέχει υπηρεσίες για διεθνή επιχειρηματική συνεργασία, ενημέρωση για ευρωπαϊκές πολιτικές, καινοτομία και μεταφορά τεχνολογίας, ενίσχυση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία.