'Οι κρίσεις και ο καταλυτικός τους ρόλος στον μεσαιωνικό κόσμο' είναι το θέμα του Γ' Κύκλου Ομιλιών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών που διοργανώνει το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ) από τις 7 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2012 (ΕΙΕ, Αμφιθέατρο 'Λεωνίδας Ζέρβας', Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στο πλαίσιο του προγράμματος των μορφωτικών εκδηλώσεων 'Επιστήμης Κοινωνία'. Δεδομένου ότι η βίωση μιας κρίσης, όπως η σημερινή, αυξάνει το ενδιαφέρον για τη μελέτη των ποικίλων κρίσεων που συνέβησαν στο παρελθόν, σε αυτό τον κύκλο ομιλιών οι κρίσεις θα μελετηθούν ως κορυφώσεις μιας πορείας, η οποία συνοδεύεται από σειρά αρνητικών φαινομένων, και αποτελούν καταλύτες για καθοριστικές εξελίξεις.
Ο μεσαιωνικός κόσμος, βυζαντινός, δυτικός και ανατολικός, συνιστά πρόσφορο πεδίο μελέτης. Κρίσεις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, θεσμών, διεθνών σχέσεων κ.ά. έπλητταν τις κοινωνίες της εποχής, άλλοτε μεμονωμένα και άλλοτε καθολικά. Οι διαλέξεις θα προβάλουν ποικίλες περιπτώσεις και φαινόμενα, ενώ θα αναδείξουν τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίστηκαν τέτοιου είδους κρίσεις από διαφορετικούς μεσαιωνικούς πολιτισμούς.
Οι κρίσεις υπήρξαν πάντοτε επώδυνες και ως επί το πλείστον αναπόφευκτες. Σπάνια ήταν δυνατόν να διαγνωσθεί με ακρίβεια η κατάσταση που θα επακολουθούσε, ωστόσο ήταν βέβαιο ότι θα άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο εξελίξεων. Η υπέρβασή τους σηματοδοτούσε την επάνοδο σε ομαλότερες καταστάσεις αλλά και τη διαμόρφωση νέων συσχετισμών δυνάμεων.
Ομιλητές του Κύκλου είναι ο Ταξιάρχης Κόλιας (Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Διευθυντής ΙΒΕ), ο Ευάγγελος Χρυσός (ομότ. Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής), η Μαρία Γερολυμάτου (Κύρια Ερευνήτρια, ΙΒΕ), ο Βασίλειος Χρηστίδης, (Research Fellow at the University of South Africa, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών και τέως Καθηγητής των Πανεπιστημίων Columbia και Ιωαννίνων), ο Τηλέμαχος Λουγγής (Διευθυντής Ερευνών, ΙΒΕ), ο Γεράσιμος Μέριανος (Δόκιμος Ερευνητής, ΙΒΕ), ο Μιχαήλ Βέλλας (ομότ. Kαθηγητής Ιστορίας Θεσμών και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Αθηνών), η Ελένη Τούντα (Λέκτορας Μεσαιωνικής Ιστορίας της Δύσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), η Πολύμνια Κατσώνη (Αν. Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και ο Χασάν Μπαντάουϊ, (Επικ. Καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας αραβοϊσλαμικού κόσμου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
Η είσοδος στις ομιλίες είναι ελεύθερη. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Τηλ.: 210 7273501+516, Ε-mail: gramma@eie.gr & mkont@eie.gr), ή να επισκέπτεστε τον δικτυακό τόπο: http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr-general.html.