40 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν σε περισσότερους από 400 νέους ερευνητές που ξεκινούν την πρώτη τους πλήρη απασχόληση στην έρευνα σε ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα το 2011, μέσω του προγράμματος Ανθρωποι (Δράσεις Marie Curie) του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ. Οι επιχορηγήσεις για την έναρξη σταδιοδρομίας, ύψους 100.000 ευρώ, απευθύνονται σε μεταδιδακτορικούς επιστήμονες κάθε εθνικότητας, που ενδιαφέρονται να εργαστούν σε πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα της ΕΕ. Η προκήρυξη είναι ανοιχτή σε όλα τα ερευνητικά αντικείμενα και οι προτάσεις κατατίθενται έως τις 8 Μαρτίου 2011.
Σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OΟΣΑ), που δημοσιεύτηκε το 2010, το ποσοστό των Ευρωπαίων διδακτόρων που εργάστηκαν εκτός ΕΕ την τελευταία δεκαετία ξεπερνά το 30%. Η Επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης, όπου εντάσσεται το πρόγραμμα Marie Curie, Ανδρούλλα Βασιλείου υπογράμμισε πως η Ευρώπη θα πρέπει υποστηρίξει την έρευνα και την καινοτομία, ώστε να αναδειχθεί σε έναν ελκυστικό τόπο για επιστημονική σταδιοδρομία.
Το πρόγραμμα 'Ανθρωποι', με προϋπολογισμό 4,75 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, στοχεύει στην ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της έρευνας στην Ευρώπη, μέσω της κινητικότητας των επιστημόνων, της προβολής της επαγγελματικής επιστημονικής σταδιοδρομίας και της διαμόρφωσης ελκυστικής αγοράς εργασίας για τους επιστήμονες στην Ευρώπη. Οι Δράσεις αφορούν την Αρχική κατάρτιση των ερευνητών, τη Δια βίου επιμόρφωση και επαγγελματική εξέλιξη, τη Διεθνή διάσταση (διεθνείς υποτροφίες εξωτερικού και εσωτερικού) και τις Ειδικές δράσεις για τη υποστήριξη της δημιουργίας μιας γνήσιας ευρωπαϊκής αγοράς.
Η Ελλάδα έχει ήδη ενεργή συμμετοχή σε όλες τις Δράσεις Marie Curie. Την περίοδο 2007-2010, 178 ελληνικοί οργανισμοί (πανεπιστήμια, ερευνητικοί οργανισμοί, επιχειρήσεις) χρηματοδοτήθηκαν με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 31,1 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό (13,1 εκατ. ευρώ) αφορά Δράσεις για την αρχική κατάρτιση των ερευνητών (Initial Training Networks), ενώ 6,1 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για τη συνεργασία επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών (Industry-Academia Partnerships and Pathways). 168 Έλληνες και ξένοι ερευνητές προσλήφθηκαν για να εργαστούν στην Ελλάδα, ενώ 213 Έλληνες ερευνητές χρηματοδοτήθηκαν για να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στην Ελλάδα το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Γεωργία Ρίτου, Τηλ.: 210 7273521, E-mail: gritou@eie.gr) και από το σχετικό δίκτυο που καλύπτει όλη την Ελλάδα (Βόρεια Ελλάδα: ΕΚΕΤΑ, Δημήτριος Σανόπουλος, Τηλ.: 2310 498155, E-mail: sanopoul@certh.gr, Νότια Ελλάδα: ΕΤΕΠ-Κ, Αρτέμις Σαϊτάκης, Τηλ.: 2810 391908, E-mail: saitakis@stepc.gr και MCFA-EL: ΙΤΣΑΚ, Αλέξανδρος Σαββαϊδης. E-mail: alekos@itsak.gr).