Μια πρωτότυπη έκθεση διοργανώνεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) στο πλαίσιο των Μορφωτικών Εκδηλώσεων 'Επιστήμης Κοινωνία'. Για όλο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο του 2012, οι επισκέπτες του ΕΙΕ θα μπορούν να περιηγηθούν στην έκθεση Αβαξ, μια δίγλωσση εκπαιδευτική έκθεση για την ιστορία των υπολογιστών στην Ελλάδα, με ομιλίες, εκπαιδευτικά εργαστήρια και άλλα δρώμενα.
Η έκθεση έχει ως στόχο να αναδειχθούν οι διάφορες πλευρές της ιστορίας των υπολογιστών στην Ελλάδα: από τη μηχανοργάνωση του κρατικού μηχανισμού στην προπολεμική Ελλάδα και τις μεταπολεμικές κοινωνικές ανάγκες υπολογιστικών εφαρμογών, στην έκρηξη των προσωπικών υπολογιστών, τις μεγάλες ελληνικές βάσεις δεδομένων της δεκαετίας του 80, και τις νέες τάσεις για ψηφιακό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο για όλους.
Η έκθεση 'Αβαξ: Πλευρές της Ιστορίας των Υπολογιστών στην Ελλάδα' πλαισιώνεται από σειρά επιστημονικών παρουσιάσεων στις οποίες συμμετέχουν καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές. Ενδιαφέρουσες επιστημονικές διαλέξεις έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο (κάθε Τρίτη στις 19.30), στο αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).
Η έκθεση οργανώνεται σε τέσσερεις θεματικές ενότητες, που περιλαμβάνουν εποπτικούς πίνακες, δίγλωσσα κείμενα, τρισδιάστατο υλικό, εκθέματα με υπομνηματισμό και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.
Η πρώτη ενότητα 'Γρανάζια και Αβακες' αναφέρεται στις ιστορίες υπολογισμών από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια. 'Κράτος, αλγόριθμοι και Κώδικες στην Ελλάδα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα' είναι ο τίτλος της δεύτερης ενότητας. Στην τρίτη ενότητα 'Πληροφορία και Μνήμη' παρουσιάζεται η ανάπτυξη των προσωπικών υπολογιστών και το άτομο-χρήστης.
Στην τέταρτη ενότητα 'Από τις μεγάλες ελληνικές βάσεις δεδομένων στο ψηφιακό περιεχόμενο για όλους' παρουσιάζονται οι δράσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, που εδώ και 31 χρόνια πρωτοπορεί στη συγκέντρωση, οργάνωση και διάθεση ψηφιακού περιεχομένου.
Αναπόσπαστο στοιχείο της έκθεσης είναι ο εκπαιδευτικός της χαρακτήρας. Εργαστήρια δραστηριοτήτων με ειδικά σχεδιασμένα εκθέματα-παιχνίδια, αλλά και πρόγραμμα εκπαιδευτικών επισκέψεων για σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στοχεύουν στην εξοικείωση των παιδιών με πλευρές της επιστημονικής κληρονομιάς και της τεχνολογικής ιστορίας.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 έως τις 20.00 και το Σαββάτο από τις 10.00 έως τις 14.00, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 10.30 ώς 13.00. Στα προγράμματα γίνονται δεκτές ομάδες έως 25 παιδιών, κατόπιν συνενόησης. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τηλ. 210 3689567 ή στα e-mail gramma@eie.gr και mkont@eie.gr.
Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Ηephaestus (Hellenic Philosophy, History and Environmental Science Teaching Under Scrutiny) με ευθύνη του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Εργαστηρίου Διδακτικής Φυσικών Επιστημών Επιστημονοτεχνολογικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στον δικτυακό τόπο www. eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr-general.html.