Εκδήλωση για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών που χρησιμοποιούν ανοικτά δεδομένα από τη δημόσια διοίκηση διοργανώνει η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (www.ellak.gr), σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο 'Αθηνά' και την ελληνική κοινότητα εθελοντών, στις 3 Δεκεμβρίου, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (αίθουσες πολυμέσων Βιβλιοθήκης ΕΜΠ, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου). Η εκδήλωση Open Data Hackathon απευθύνεται σε προγραμματιστές, ερευνητές, εθελοντές, αλλά και σε όλα τα μέλη της ελληνικής κοινότητας ανοικτών δεδομένων, και εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης ανοικτού περιεχομένου και ανοικτών δεδομένων.
Καθώς τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης πλέον ανοίγουν, στόχος του Open Data Hackathon είναι να αναπτυχθούν, μέσα σε μία ημέρα, υπηρεσίες και εφαρμογές που χρησιμοποιούν ανοικτά δεδομένα από τη δημόσια διοίκηση. Οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες μπορούν να καλύπτουν οποιοδήποτε ανάγκη της δημόσιας διοίκησης, των πολιτών ή των επιχειρήσεων. Η πρόσκληση είναι ανοικτή σε όλους όσους θέλουν να συνεισφέρουν με πρακτικές γνώσεις ή/και να ενημερωθούν για τις τεχνικές λεπτομέρειες της ανοικτής διάθεσης δημόσιας πληροφορίας. Σκοπός είναι να αναδειχθεί το όφελος και η οικονομία κλίμακας που επιτυγχάνεται με την επαναχρησιμοποίηση δεδομένων που διαθέτει ήδη η δημόσια διοίκηση.
Η ανοικτή αυτή συνάντηση οργανώνεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για τα ανοικτά δεδομένα (www.opendataday.org) και αποτελείται από δύο παράλληλους κύκλους δράσεων, που στο τέλος της ημέρας θα ολοκληρωθούν με μια ανοικτή συζήτηση για τις κατευθύνσεις και τα επόμενα βήματα για τα ανοικτά δεδομένα στη χώρα.
Στον πρώτο κύκλο θα παρουσιαστούν τα διαθέσιμα Ανοικτά Δεδομένα από: α) εκπροσώπους δημοσίων αρχών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, Οργανισμός Κτηματολογίου & Χαρτογραφήσεων Ελλάδας, Υπουργείο Πολιτισμού/Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης) οι οποίοι θα παρουσιάσουν δημόσια δεδομένα που προσφέρουν καθώς και τον προγραμματισμό τους για παροχή επιπλέον δεδομένων αλλά και τις ανάγκες που έχουν οι ίδιοι σε ανοικτά δεδομένα, β) εκπροσώπους εταιρειών που θα παρουσιάσουν την αξιοποίηση των δεδομένων που προσφέρονται, το οικονομικό αποτέλεσμα και τα οφέλη αλλά και ποια επιπλέον δεδομένα θα επιθυμούσαν να παρέχονται ανοικτά.
Ο δεύτερος κύκλος απευθύνεται σε προγραμματιστές που θέλουν να συνεισφέρουν έμπρακτα στην ανάπτυξη εφαρμογών για την ελεύθερη διάθεση δημόσιας πληροφορίας. Πρόκειται επομένως για μια άτυπη συνάθροιση όλων των εθελοντών, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την επίδειξη λύσεων, την ανάπτυξη πρότυπων εφαρμογών και υπηρεσιών που αξιοποιούν ανοικτά δεδομένα.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα: http://conf.ellak.gr/. Για προτάσεις σχετικά με άλλες δράσεις, επιδείξεις εφαρμογών, παρουσιάσεις, κ.λπ., μπορούν να επικοινωνούν με τους διοργανωτές της εκδήλωσης (Δέσποινα Μητροπούλου: Τηλ.: 210 7474271, Ε-mail: info@ellak.gr).
Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) ιδρύθηκε το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Κύριος στόχος της είναι να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του ΕΛ/ΛΑΚ, του Ανοικτού Περιεχομένου και των Τεχνολογιών Ανοικτής Αρχιτεκτονικής στον χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοικτές τεχνολογίες.