Κύκλος ομιλιών 'Κοινωνία & Υγεία με αναφορά στη συμβολή της Χημείας' στο ΕΙΕ

Από 1 έως 30 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) ο κύκλος ομιλιών 'Κοινωνία & Υγεία με αναφορά στη συμβολή της Χημείας', με στόχο ενημέρωση του κοινού για τα σύγχρονα επιτεύγματα και τις εξελίξεις στην ιατρική, τα θεαματικά άλματα και τη σημασία των βιοεπιστημών, αλλά και για τη συμβολή της Χημείας στην ανακάλυψη χημειοπροστατευτικών προϊόντων και νέων φαρμάκων. Την ίδια περίοδο και παράλληλα με τις ομιλίες, θα επαναληφθούν τα Κυριακάτικά Πρωινά, ένα σύνολο δραστηριοτήτων που απευθύνονται κυρίως σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και Σεμινάρια Χημείας για εκπαιδευτικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Η πρώτη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου ερευνητή Κωνσταντίνου Σέκερη ο οποίος είχε θεσμοθετήσει τον κύκλο ομιλιών 'Κοινωνία & Υγεία', ως ελάχιστη προσφορά στο έργο και τη φυσιογνωμία του. Ακολουθούν, κάθε Τρίτη στις 19.30, ομιλίες διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων στους εξής θεματικούς τομείς: 'Σύγχρονες προσεγγίσεις στη θεραπεία του καρκίνου' (8/11), 'Τρόφιμα από την ελληνική φύση. Πόσο πραγματικά τα γνωρίζουμε;' (15/11), 'Αρώματα, αιθέρια έλαια, φάρμακα: τέχνη-επιστήμη-ασφάλεια προϊόντος σε αρμονία' (22/11), 'Ο ρόλος της Χημείας στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων' (29/11).

Σημειώνεται ότι στον εκθεσιακό χώρο του ΕΙΕ θα λειτουργεί έκθεση ελληνικού σχολικού εγχειριδίου Χημείας (1900-2000) από τη συλλογή του χημικού κ. Αβραάμ Μαυρόπουλου.

Ο κύκλος ομιλιών 'Kοινωνία και Υγεία' διοργανώνεται για ενδέκατη χρονιά από το ΕΙΕ και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Μορφωτικών Εκδηλώσεων 'Επιστήμης Κοινωνία'. Ο κύκλος πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας και Οργανικής & Φαρμακευτικής Χημείας του ΕΙΕ και την Ένωση Ελλήνων Χημικών.

Κυριακάτικα Πρωινά για μικρούς και μεγάλους

Τα Κυριακάτικα Πρωινά είναι μια σειρά από διαδραστικά, θεατρικά δρώμενα και πειράματα που σκοπό έχουν να μεταφέρουν στους νέους και το ευρύτερο κοινό την ομορφιά και φαντασία της επιστημονικής σκέψης και να αποκαλύψουν τη μεγάλη προσφορά της Χημείας στην καθημερινή μας ζωή. Διοργανώνονται από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χημικών στο πλαίσιο του A΄ Κύκλου Ομιλιών 'Κοινωνία & Υγεία' και του Διεθνούς Έτους Χημείας.

Τα πειράματα πραγματοποιούνται από ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Ινστιτούτου Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας/ΕΙΕ, την Ένωση Ελλήνων Χημικών, το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας, την εταιρεία ?Anachem Diagnostics?, καθώς και από καθηγητές και μαθητές Β΄βάθμιας εκπαίδευσης (συμμετέχουν: Ιωνίδειος Σχολή, Ελληνογερμανική Αγωγή, Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης, Α' Τοσίτσειο-Αρσάκειο Γυμνάσιο Εκάλης, Α' και Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού).

Τα Κυριακάτικα Πρωινά θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή (13/11, 20/11, 27/11) στις 11.00 με ελεύθερη είσοδο (για τις 13/11 απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

Σεμινάρια Χημείας

Παράλληλα, με τις προηγούμενες εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν και δύο Σεμινάρια Χημείας (Αιθουσα Σεμιναρίων ΕΙΕ). Το α' Σεμινάριο με θέμα 'Η Διδακτική της Χημείας' (21/11 και 28/11) διοργανώνεται από το Τμήμα Παιδαγωγικής και Χημικής Εκπαίδευσης της Ενωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς. Το β' Σεμινάριο με θέμα 'Ο ρόλος της Χημείας στον σχεδιασμό φαρμάκων' (5/12 και 12/12) διοργανώνεται από ερευνητές του Ινστιτούτου Οργανικής & Φαρμακευτικής Χημείας του ΕΙΕ και απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το ΕΙΕ: τηλ. 210 7273501, +516, e-mail: gramma@eie.gr & mkont@eie.gr και στον δικτυακό τόπο http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr-general.html.