Μελέτη για τους κινδύνους της ενεργειακής διαθεσιμότητας και τις ενεργειακές διαδρομές της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου REACCESS (Risk of Energy Availability: Common Corridors for Europe Supply Security), στο οποίο συμμετείχε το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδότηση από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, υλοποιήθηκε από ερευνητικούς οργανισμούς στη Ρωσία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, το Καζακστάν, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ελλάδα, με συντονιστή το Πολυτεχνείο του Τορίνο.
Η ασφάλεια του εφοδιασμού αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Δεδομένου ότι οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται σε όλες τις χώρες και, ταυτόχρονα, οι εσωτερικές πηγές δεν επαρκούν για την κάλυψή τους, είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν αξιόπιστες ενεργειακές διαδρομές και να διερευνηθούν κρίσιμοι δείκτες (ενεργειακοί, τεχνικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί, πολιτικοί, κ.ά.) που επηρεάζουν τον ομαλό εφοδιασμό της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο του έργου αξιολογήθηκαν τα τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των υφιστάμενων και των μελλοντικών ενεργειακών διαδρομών στην Ευρώπη, αλλά και σε τρίτες χώρες, οι διαθέσιμες υποδομές και τεχνολογίες, οι ροές και διαδρομές πετρελαίου, φυσικού αερίου, κάρβουνου, ηλεκτρικού, ουρανίου, βιομάζας και υδρογόνου, οι διεθνείς συνεργασίες, κ.ά. Επιπλέον, διαμορφώθηκαν ηλεκτρονικά συστήματα και πλατφόρμες για την ανάλυση των διαφορετικών επιλογών για ενεργειακές προμήθειες, την αξιολόγησή τους με βάση τις επιπτώσεις στην οικονομία και το περιβάλλον, τη γραφική απεικόνιση των ενεργειακών διαδρομών, κ.λπ.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο: http://reaccess.epu.ntua.gr/