Ένα διεθνές Κέντρο Αριστείας στον τομέα της Ναυτικής Ηλεκτρολογίας δημιουργείται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με πρωτοβουλία της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών (ΣΝΜΜ) και με συγχρηματοδότηση 1,94 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έργο MARINELIVE (Marine Electrical Initiative), το οποίο συντονίζει ο Επίκουρος Καθηγητής Γιάννης Προυσαλίδης, εστιάζει στην έρευνα για το Πλήρως Εξηλεκτρισμένο Πλοίο (All Electric Ship - ΑΕS), το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά τις 'πράσινες' θαλάσσιες μεταφορές στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η έννοια του Πλήρως Εξηλεκτρισμένου Πλοίου περιλαμβάνει την αρχή της ηλεκτρικής πρόωσης (κίνηση της έλικας από ηλεκτρικό κινητήρα), την οποία διευρύνει στο πλαίσιο του εξηλεκτρισμού όλων των διατάξεων κατανάλωσης ισχύος (π.χ. αντλίες, συμπιεστές, συστήματα αυτοματισμού). Έτσι, το Πλήρως Εξηλεκτρισμένο Πλοίο χαρακτηρίζεται από σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η αυξημένη δυνατότητα ελιγμών, ο ακριβής έλεγχος της ταχύτητας και της θέσης του πλοίου, η εξοικονόμηση χώρου, καθώς και τα χαμηλότερα επίπεδα εκπομπών θορύβου και αέριων ρύπων. Τα παραπάνω συνοδεύονται από χαμηλότερα επίπεδα κόστους λειτουργίας και συντήρησης.
Στο πλαίσιο του MARINELIVE, αναμένεται να συστηματοποιηθεί και να επιταχυνθεί η σχετική έρευνα και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ ερευνητικών ομάδων και ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Η σταδιακή αποδοχή της τεχνολογίας του Πλήρως Εξηλεκτρισμένου Πλοίου από την ελληνική και την ευρωπαϊκή ναυτιλία θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των θαλάσσιων μεταφορών, η οποία θα συνοδευτεί από τη βελτίωση της κατάρτισης του τεχνικού προσωπικού της ναυτιλίας.
Το έργο χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, συνεργασίες με κορυφαίους επιστημονικούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς του τομέα, αγορά και αναβάθμιση επιστημονικού εξοπλισμού, προσέλκυση ερευνητών από όλη την Ευρώπη, διοργάνωση εκδηλώσεων, κ.λπ. Αναμένεται να αναβαθμίσει το επίπεδο κατάρτισης των αποφοίτων της ΣΝΜΜ, καθώς και τη θέση της Σχολής στο ευρωπαϊκό ερευνητικό περιβάλλον.
Σημειώνεται πως το MARINELIVE χρηματοδοτείται από το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρόγραμμα 'Ερευνητικό Δυναμικό (REGPOT)' του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ που στοχεύει στην ενίσχυση της επιστημονικής αριστείας σε περιφέρειες σύγκλισης. Το MARINELIVE διακρίθηκε, με 13 ακόμα έργα, μεταξύ 254 προτάσεων από όλη την Ευρώπη και χρηματοδοτείται με 1,94 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2010-2013.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης υποστηρίζει το πρόγραμμα 'Ερευνητικό Δυναμικό' ως Εθνικό Σημείο Επαφής. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε αριθμό εγκεκριμένων έργων και έχει απορροφήσει περίπου 27,8 εκατ. ευρώ την περίοδο 2007-2010. Η επόμενη προκήρυξη αναμένεται τον Ιούλιο, με καταληκτική ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 2011.