Το ΕΚΤ στο Διεθνές Συνέδριο για τις Καινοτόμες Περιφέρειες της Ευρώπης

20.05.2011

Σεμινάριο για τα προγράμματα 'Ερευνητικό Δυναμικό', 'Περιφέρειες της Γνώσης' και 'Ερευνητικές Υποδομές' του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, σε συνεργασία με τον ισπανικό οργανισμό CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Cientificas), στις 9 Ιουνίου, στο Debrecen της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου 'Week of Innovation Regions in Europe (WIRE) 2011'.

Το σεμινάριο θα συγκεντρώσει εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, ερευνητές, συντονιστές εγκεκριμένων έργων, Εθνικούς Εκπροσώπους που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των εν λόγω προγραμμάτων και Εθνικά Σημεία Επαφής από όλη την Ευρώπη. Στόχος είναι να αξιολογηθούν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των προγραμμάτων που ενισχύουν την επιστημονική αριστεία στις περιφέρειες της Ευρώπης και να διερευνηθούν συνέργειες και προοπτικές βελτίωσης στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν ερευνητικά έργα του δημοφιλούς προγράμματος 'Ερευνητικό Δυναμικό (REGPOT)' του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο, τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι συντονιστές, κ.λπ. Εκπρόσωπος της ΕΕ θα παρουσιάσει τις μελλοντικές δράσεις για την έρευνα και την περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ, σε ειδική ενότητα θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα 'Ερευνητικές Υποδομές' και οι δυνατότητες συνέργειας σε περιφερειακό επίπεδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το Στρογγυλό Τραπέζι με εκπροσώπους φορέων τοπικής / περιφερειακής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα προβάλλουν πρακτικές για την υποστήριξη της έρευνας σε τοπικό επίπεδο, πρωτοβουλίες για το συνδυασμό πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το 7ο ΠΠ, κ.ά.

Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου ResPotNet (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Σημείων Επαφής για το πρόγραμμα 'Ερευνητικό Δυναμικό'), με την υποστήριξη του δικτύου EuroRis-Net (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Σημείων Επαφής για το πρόγραμμα 'Ερευνητικές Υποδομές'). Και τα δύο δίκτυα συντονίζονται από το ΕΚΤ.

Το Συνέδριο WIRE 2011 διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ουγγρική Προεδρία με κύριο θέμα τις πολιτικές για τα Ερευνητικά Clusters και τις Ερευνητικές Υποδομές, ως μέσο για την ενίσχυση της καινοτομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης. Το WIRE θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου, στο Debrecen, και αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου συνεδρίου της Ισπανικής Προεδρίας, στη Γρανάδα, το 2010.

Πληροφορίες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Γεωργία Τζένου, τηλ.: 210 7273965, e-mail: tzenou@ekt.gr), http:www.respotnet.eu.